Panică pe piaţa petrolului, după o postare pe Twitter despre războiul Yom Kippur
O postare pe contul Twitter al armatei israeliene Tsahal, cu ocazia debutului ofensivei Israelului asupra poziţiilor armatei siriene în timpul războiului Yom Kippur din 1973, a provocat joi o creştere a preţului la petrol la Bursa Mărfurilor din New York, după cum a relatat agenţia de presă Ria Novosti şi publicaţia israeliană Haaretz.
Traderii de ţiţei focalizaţi pe semnele escaladării situaţiei din Orientul Mijlociu au fost de-a dreptul bulversaţi de postarea pe Twitter a armatei israeliene, care la prima vedere sugera un bombardament asupra aeroporturilor siriene.
Preţul petrolului a crescut imediat cu 1 dolar, iar informaţia s-a răspândit imediat pe piaţa petrolului, care reacţionează adesea rapid la rumorile legate de evenimente geopolitice şi unde traderii apelează din ce în ce mai mult la Internet şi reţelele sociale, pentru a semnala în avans riscurile de escaladare, de la Primăvara arabă la blocajul nuclear iranian.
Tweet-ul era adevărat, dar nu era o ştire, referindu-se la un atac de acum 40 de ani în războiul Yom Kippur, ultimul dintr-o serie de postări ale Forţelor de apărare israeliene de comemorare a evenimentelor de atunci. Astfel, tweet-ul etichetat hashtag # YomKippur73 spunea: 'Forţele aeriene bombardează aeroporturi în Siria pentru a preveni ca arme sovietice să ajungă la armata siriană'.
După apariţia acestei postări pe internet, preţul barilului de petrol, care înainte se tranzacţiona cu 101,6 dolari a crescut brusc cu un dolar şi a continuat să crească chiar şi după ce a devenit clar că nu există motive de panică, ajungând până la 103 dolari pe baril, pe fondul impasului bugetar din SUA şi a instabilităţii politice din Libia. Creşterea, potrivit unor experţii, s-a datorat faptului că, în urma acestei postări, programele de calculator care analizează tendinţele în fluxul de informaţii cu cuvintele 'Siria' şi 'Israel' au dat start achiziţionării automate de ţiţei.
Războiul Yom Kippur a fost un conflict armat între Israel şi o coaliţie de ţări arabe, condusă de Egipt şi Siria, care a durat între 6 octombrie şi 26 octombrie 1973. Conflictul a izbucnit de ziua Yom Kippur sau Ziua Ispăşirii, cea mai importantă zi de post evreiască.