Palestinienii îi vor da lui Netanyahu un ultimatum privind negocierile

Premierul palestinian plănuieşte să se folosească de o întâlnire programată marţi cu liderul israelian Benjamin Netanyahu, pentru a-i oferi o scrisoare care detaliază plângerile palestinienilor legate de negocierile de pace stagnate.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu facand o declaratie privitoare la atacul asupra ambasadei israeiene din Cairo, 10 septembrie 2011 (Avi Ohayon / GPO via Getty Images)
Epoch Times România
17.04.2012

Premierul palestinian plănuieşte să se folosească de o întâlnire programată marţi cu liderul israelian Benjamin Netanyahu, pentru a-i oferi o scrisoare care detaliază plângerile palestinienilor legate de negocierile de pace stagnate.

Deşi nu a existat niciun anunţ oficial despre întâlnirea dintre Netanyahu şi Salam Fayyad, oficialii palestinieni au confirmat faptul că cei doi s-ar putea întâlni în timpul zilei.

Un oficial israelian a spus că Netanyahu îşi va reitera apelul pentru reluarea negocierilor fără condiţii prealabile şi pentru o întâlnire cu liderul palestinian, preşedintele Mahmoud Abbas.

Dar scrisoarea pe care Fayyad o va transmite în numele lui Abbas ar putea servi ca un preludiu la o mişcare unilaterală palestiniană reînnoită pentru recunoaşterea statalităţii în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite, un efort suspendat în toamna anului trecut, pe fondul opoziţiei rigide din partea Washingtonului şi Israelului.

Palestinienii au spus că scrisoarea va acuza Israelul că nu şi-a îndeplinit obligaţiile care îi revin în conformitate cu o "cale de urmat" din 2003 aprobată de ambele părţi şi care include o stopare a activităţilor de colonizare.

Guvernele străine au privit scrisoarea cu teamă, salutând o întâlnire israeliano-palestiniană rară la nivel înalt, dar avertizând cu privire la orice fel de limbaj ameninţător.

Într-un apel telefonic de luna trecută, preşedintele american Barack Obama l-a avertizat pe Abbas împotriva unor acţiuni provocatoare. Abbas a insistat că scrisoarea sa, pe care a pregătit-o de câteva săptămâni, îi va reaminti Israelului de angajamentele sale în temeiul acordurilor interimare de pace.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor