Palestinienii sunt nemulţumiţi de punctul central al discuţiilor dintre Netanyahu şi Obama

Palestinienii seniori şi-au exprimat consternarea la aparenta lipsă de atenţie faţă de impasul israeliano-palestinian, în timpul discuţiilor de la Washington între prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu şi preşedintele american Barack Obama.
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, la conferinţa politică anuală din Washington DC, 5 martie 2012. (Chip Somodevilla / Getty Images)
Epoch Times România
06.03.2012

Palestinienii seniori şi-au exprimat consternarea la aparenta lipsă de atenţie faţă de impasul israeliano-palestinian, în timpul discuţiilor de la Washington între prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu şi preşedintele american Barack Obama.

Un membru al Comitetului Executiv al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei şi-a exprimat luni dezamăgirea că procesul de pace stagnat din Orientul Mijlociu nu este un punct central în discuţiile de la Washington.

Hanan Ashrawi a declarat că remarcile preşedintelui Obama de duminică, înainte de întâlnirea sa de luni cu prim-ministrului israelian, nu a prezentat o viziune pentru pacea viitoare din Orientul Mijlociu. Ea a dat vina pentru acest lucru pe campania prezidenţială din SUA.

Într-un discurs de duminică din faţa grupului de lobby politic americano-evreiesc AIPAC, preşedintele Obama a subliniat ameninţarea pe care o reprezintă un Iran înarmat nuclear şi a afirmat că guvernul său va apăra Israelul în orice conflict.

"Un Iran înarmat nuclear este complet împotriva intereselor de securitate ale Israelului, dar este şi în contradicţie cu interesele naţionale de securitate ale Statelor Unite", a spus Obama. "Într-adevăr, întreaga lume este interesată de împiedicarea Iranului să obţină o armă nucleară."

Ashrawi şi-a exprimat regretul că Obama nu a dat atenţie negocierilor stagnate, care au drept scop încheierea conflictului israeliano-palestinian, pe care mulţi îl văd ca pe cauza principală pentru o mare parte din instabilitatea din Orientul Mijlociu. "Multe dintre lucrurile întreprinse de Israel, în special ocupaţia, sunt dăunătoare", a declarat ea. "Nu doar pentru palestinieni, nu doar pentru fibra morală israeliană, dar şi pentru interesele, atitudinea şi credibilitatea americană."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor