Israelul închide moscheea al-Aqsa din Ierusalim după asasinarea unui rabin

Poliţie israeliană interzicând accesul unor femei musulmane să intre în moscheea al-Aqsa, 30 octombrie 2014
Poliţie israeliană interzicând accesul unor femei musulmane să intre în moscheea al-Aqsa, 30 octombrie 2014 (MENAHEM KAHANA/AFP/Getty Images)

În estul Ierusalimului au izbucnit ciocniri violente între forţele de securitate israeliene şi tineri palestinieni, la o zi după ce un bărbat înarmat aflat pe o motocicletă a împuşcat şi a rănit grav un rabin de extremă dreapta.

Israelul a anunţat închiderea moscheei al-Aqsa ca urmare a incidentelor de miercuri din Yehuda Glick.

Nici credincioşii evrei sau musulmani nu au fost lăsaţi să viziteze locaşul, care a rămas închis “până la noi ordine”, conform declaraţiei ministrului israelian al securităţii publice.

Joi, poliţia israeliană l-a împuşcat mortal pe Mutaz Hijazi, un palestinian care, conform poliţiei, a tras focuri de armă asupra rabinului de origine americană cunoscut pentru promovarea dreptului la rugăciune al evreilor în moscheea al-Aqsa.

Surse au informat Al Jazeera că Hijazi, în vârstă de 32 de ani, a fost ucis în cartierul al-Thori din Ierusalimul de Est.

El a petrecut mai mult de 11 ani într-o închisoare israeliană - cea mai mare parte în regim de izolare, până la eliberarea sa în 2012, conform Societăţii Palestiniene a Prizonierilor.

Acţiunile desfăşurate ameninţă cu escaladarea conflictului în Ierusalim, datorită ciocnirilor din ultimul timp dintre protestatarii palestinieni şi poliţia israeliană.

Ultimul conflict armat a avut loc în afara unei conferinţe ce promova accesul evreilor la situl sfânt localizat pe un deal, în oraşul vechi al Ierusalimului.

Moscheea al-Aqsa este al 3-lea sit sfânt al Islamului, dar este recunoscută ca fiind cel mai sacru loc pentru evrei care îl numesc Templul Muntelui. Deşi non-musulmanilor li se permite să intre în sit, evreii nu sunt primiţi să se roage acolo.