Păcănelele, greu de înlăturat. Mingea, pasată la autorităţile locale. Ele vor decide dacă vor sau nu jocuri de noroc în localitate

Slot machine, păcanele, aparate (giurgiuveanul.ro)
Ana Ion
19.07.2025

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a prezentat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, detalii despre pachetul de măsuri care vizează reforma administraţiei publice locale.

Una dintre măsurile anunţate este descentralizarea deciziei privind organizarea jocurilor de noroc. Mai exact, autorităţile locale — în principal primăriile — vor putea decide dacă permit sau nu astfel de activităţi pe raza localităţilor lor.

„Autoritatea locală va avea dreptul să autorizeze, sau nu, desfăşurarea activităţilor de jocuri de noroc. De asemenea, va putea stabili în ce zonă sau pe ce străzi pot fi amplasate aceste activităţi, în funcţie de nevoile şi interesele comunităţii locale”, a declarat ministrul.

Totodată, primăriile vor putea institui o taxă specială anuală pentru operatorii licenţiaţi care desfăşoară activităţi de jocuri de noroc în localitate.

Conform procedurii propuse, operatorii vor trebui să notifice autoritatea locală cu 30 de zile înainte de începerea activităţii. În acest termen, autoritatea locală va decide dacă acordă sau refuză permisiunea. Pentru activităţile deja existente, va exista o perioadă de tranziţie de şase luni, timp în care operatorii trebuie să obţină acordul autorităţii locale. Dacă acest acord nu este acordat, activitatea va trebui oprită.

„Este o măsură de descentralizare reală, care oferă comunităţilor locale control asupra acestui tip de activitate economică. Dacă nu există interes din partea autorităţii locale, activitatea va putea fi interzisă.”

Măsuri pentru creşterea capacităţii financiare a primăriilor

Ministrul a anunţat şi o serie de măsuri menite să consolideze capacitatea financiară a autorităţilor locale, toate fundamentate pe principiul echităţii fiscale.

„Este incorect ca doar o parte dintre cetăţeni să plătească taxele, impozitele şi amenzile. În fiecare an, vedem oameni disciplinaţi care stau la cozi la ghişee, în timp ce alţii nu plătesc de ani de zile. Trebuie să asigurăm echitate.”

Una dintre propuneri este introducerea posibilităţii de reţinere la sursă a sumelor datorate de cetăţenii care au restanţe faţă de administraţia locală. Astfel, o parte din veniturile acestora vor putea fi direcţionate automat către bugetul local, conform prevederilor Codului de procedură civilă.

„Primăria nu va mai fi nevoită să alerge cu titluri executorii prin birocraţie. Vor exista mecanisme clare prin care creanţele pot fi recuperate direct, lunar, până la stingerea datoriilor.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor