Ovidiu Tender, condamnat la 12 ani de închisoare în dosarul RAFO-CAROM

Justiţia
Justiţia (Shutterstock)

UPDATE: Ovidiu Tender a fost condamnat luni la 12 ani de închisoare în în dosarul RAFO-CAROM, iar colegul său de dosar, Marian Iancu, a primit 13 ani şi 8 luni, relatează digi24.

Intanţa a mai dispus ca cei doi să achite, alături de ceilalţi inculpaţi, prejudiciul de aproape 44 de milioane de euro produs la începutul anilor 2000 companiei RAFO-CAROM.

Decizia instanţei este definitivă.

***

Afaceristul Ovidiu Tender îşi aşteaptă luni sentinţa în dosarul RAFO-CAROM, informează B1 TV.

Reamintim ca Tender, patronul firmei Prospecţiuni S.A. a fost condamnat de instanţa de fond la 11 ani şi patru luni închisoare, iar Marian Iancu a primit 13 ani şi opt luni de detenţie.

La ultimul termen de judecată, procurorul de şedinţă a cerut aplicarea unei pedepse mai mari pentru Ovidiu Tender precum şi confiscarea averii acestuia pentru recuperarea prejudiciului din dosar.

Avocaţii lui Tender, au cerut achitarea sau retrimiterea dosarului pentru rejudecare susţinând că faptele pentru infracţiunea de înşelăciune s-au prescris pe 20 mai. De asemenea, aceştia susţin că dacă Tender va fi condamnat, pedeapsa ar trebui înjumătăţită, deoarece el a făcut un denunţ la DNA împotriva fostei şefe a DIICOT, Alina Bica.

Marţi, o parte din faptele lui Tender s-ar prescrie, arată B1.

Tender este acuzat în dosarul RAFO-CAROM de înşelăciune, instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanei, în formă calificată şi continuată, constituirea şi apartenenţa la un grup de crimă organizată, spălare de bani şi spălare de bani în formă continuată.

Reamintim că, după ce a fost exploatată ani de zile de clientela politică, RAFO, cândva una din rafinăriile cele mai mari din ţară a ajuns în situaţia de a fi vândută la fier vechi.

RAFO şi-a început declinul odată cu urcarea la putere a PSD, fiind căpuşată la sânge de "mafioţi cu gulerele albe", despre a căror activitate ar fi fost informat permanent inclusiv preşedintele de la vremea respectivă, Ion Iliescu. Printre aceştia se numără şi Ovidiu Tender.

"Potrivit unor rapoarte ale mai multor servicii de informaţii româneşti, în perioada 2000-2004, prin intermediul rafinăriilor Dărmăneşti - Rafo Oneşti - Carom, grupuri de afacerişti au păgubit bugetul de stat cu o sumă totală de cel puţin 1,5 miliarde euro, arată o investigaţie a jurnalistei Ondine Gherguţ.

Unii dintre aceşti afacerişti cu gulere albe aveau legături cu deputatul PSD Viorel Hrebenciuc (gruparea constituită în jurul lui Corneliu Iacubov), şi cu mâna dreapta a lui Ion Iliescu, viceprim-ministrul Ioan Talpeş (gruparea constituită în preajma lui Ovidiu Tender). "În jurul acestor piloni s-a construit, în ţară şi străinătate, un păienjeniş de sute de firme, înfiinţate special pentru a se pierde urma banilor", scria în 2004 jurnalista Ondine Gherguţ. Cele două grupuri, mult timp rivale, au sfârşit prin a se înţelege şi a colabora în afaceri.

Mai multe informaţii pe acest subiect aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.