Călin Popescu Tăriceanu a adus atingere independenţei sistemului de Justiţie

Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a adus atingere independenţei sistemului de justiţie, prin declaraţiile sale legate de cererea vizând urmărirea penală a liberalului Varujan Vosganian, a stabilit Inspecţia Judiciară (IJ).

"În urma analizei s-a stabilit că prin declaraţiile preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, cu privire la senatorul Varujan Vosganian, a fost adusă atingere sistemului", au declarat, pentru Mediafax, oficiali din cadrul IJ.

Raportul inspectorilor judiciari urmează să fie analizat joi de membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), mai relatează sursa citată.

Reamintim că la mijlocul lunii februarie a.c., după ce senatorii au votat contra urmăririi penale a lui Varujan Vosganian, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu şi-a felicitat public colegii pentru votul lor:

Pot să afirm că un vot în favoarea cererii procurorului general, aşa cum îşi dorea şi Preşedintele (Klaus Iohannis n.r.), ar fi creat precedentul potrivit căruia orice decizie a Executivului (deci, potenţial şi a Preşedintelui) şi a oricărei autorităţi publice ar fi putut fi cenzurată în viitor de către procurori. Un asemenea precedent devenea periculos, pentru că el ar fi deschis calea spre transformarea României într-o republică a procurorilor.", scria pe 14 februarie Tăriceanu, într-un comunicat de presă.

Tăriceanu a mai opinat că dosarul în care este implicat Vosganian nu se referă la presupuse fapte de corupţie ale unui senator, "ci pune în discuţie o decizie politică a unui ministru în funcţie, concretizată printr-o hotărâre de Guvern". Mai multe pe acest subiect puteţi citi aici.

Cinci zile mai târziu, Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară cu privire la aceste declaraţii.

În ceea ce priveşte dosarul lui Vosganian, reamintim că acesta şi un alt fost ministru al Economiei, Adriean Videanu au fost acuzaţi că, în calitatea lor de miniştri au aprobat şi susţinut în Guvern mai multe acte pentru a sprijini interesele lui Ioan Niculae. Practic, cu sprijinul celor doi, societatea lui Niculae, SC INTERAGRO SA, a cumpărat gaze foarte ieftine de la unitatea naţională de interes strategic SNGN Romgaz, prejudiciul produs fiind estimat la aproximativ 130 milioane USD. Acuzaţiile iniţiale aduse lui Vosganian şi lui Videanu au fost de complot şi de subminare a economiei naţionale.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne