Ovidiu Dranga: Ne aşteptăm la o evaluare pozitivă pe MCV
alte articole
Purtătorul de cuvânt al MAE a precizat joi că România se aşteaptă la o evaluare pozitivă pe MCV şi că trebuie văzut rezultatul discuţiilor premierului Ponta la Bruxelles pentru a putea comenta declaraţiilor unor oficiali europeni privind separarea de Bulgaria în privinţa monitorizării.
Referitor la raportul de ţară care ar urma să fie publicat la 18 iulie, Ovidiu Dranga a declarat că ”ne aşteptăm la o evaluare pozitivă, bazată pe fapte, bazată pe progresele reale ale României, pe îndeplinirea angajamentelor asumate”.
Rugat să comenteze declaraţiile unor oficiali europeni privind posibila separare a României de Bulgaria pe MCV, purtătorul de cuvânt a spus că ”în legătură cu alte subiecte legate de declaraţiile sau intervenţiile diferiţilor oficiali europeni aşteptăm rezultatul discuţiilor premierului de astăzi cu oficialii europeni la Bruxelles”.
Uniunea Europeană ar putea monitoriza separat România şi Bulgaria în privinţa sistemului judiciar, au declarat diplomaţi europeni citaţi de cotidianul bulgar Trud.
Motivul îl reprezintă suspendarea preşedintelui român Traian Băsescu şi modificarea legii referendumului şi a atribuţiilor Curţii Constituţionale.
Comisia Europeană, precum şi mai multe ţări din UE, Statele Unite şi o serie de ONG-uri şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu evenimentele din România.
"Da, Bulgaria şi România ar putea fi monitorizate separat", a spus diplomatul, fără a preciza cum ar putea fi implementată o astfel de măsură.
La 13 iulie, ministrul Andrei Marga va efectua o vizită la Sofia, la invitaţia omologului bulgar, Nikolai Mladenov.
Întrebat dacă în cadrul vizitei va fi abordată şi chestiunea separării celor două ţări, Dranga a precizat că ”un astfel de dialog abordează în principiu un schimb de informaţii în legătură cu progresele celor două ţări privind îndeplinirea unor angajamente asumate în context european”.
”Poziţia României este că se aşteaptă la o evaluare obiectivă în ceea ce priveşte progresele proprii făcute în acest sens”, a spus Dranga, întrebat dacă România vrea o decuplare de Sofia.
Vizita la Sofia se înscrie în cadrul dialogului politic bilateral la nivel înalt dintre cele două ţări dialog politic. Programul va include şi o întâlnire a ministrului de externe cu oameni de afaceri şi membri ai comunităţii româneşti din Sofia, precum şi o vizită la biserica românească din capitala Bulgariei.
”Pe agenda de discuţii se vor afla teme aflate în atenţie de mai multă vreme, în primul rând dialogul politic, cooperarea economică şi sectorială, cu accent pe domeniul energiei, transporturilor şi al cooperării transfrontaliere. Pe agenda europeană se va discuta referitor la MCV, la Schengen, la perspectiva financiară şi în mod evident la Strategia Dunării, dar va avea loc o discuţie şi pe teme de cooperare regională şi internaţională”, a anunţat Ovidiu Dranga.