"Ordonanţele-elefant". Merkel, preocupată ca "anumite demersuri" să nu afecteze lupta anticorupţie

"Ordonanţele-elefant" promovate de PSD-ALDE în domeniul justiţiei atrag atenţia internaţională. Într-o conversaţie cu preşedintele Klaus Iohannis, cancelarul Angela Merkel s-a arătat preocupată de eventualitatea ca anumite demersuri să nu afecteze parcursul pe care s-a înscris România în combaterea luptei anticorupţie.
Întâlnirea preşedintelui României Klaus Iohannis cu cancelarul Angela Merkel.
Întâlnirea preşedintelui României Klaus Iohannis cu cancelarul Angela Merkel. (Presidency.ro)

Preşedintele Klaus Iohannis a avut o convorbire telefonică cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, la iniţiativa acesteia, a informat vineri, în cadrul unui comunicat de presă, Administraţia Prezidenţială.

Cei doi lideri au evocat stadiul excelent al relaţiei speciale, de natură strategică, pe care România şi Germania îl împărtăşesc şi au discutat despre consolidarea şi aprofundarea dialogului politic bilateral, cât şi despre intensificarea coordonării pe teme europene.

Preşedintele a arătat că ţara noastră rămâne, la nivel regional, un partener de încredere, unul dintre cei mai importanţi piloni de stabilitate. În contextul crizelor complexe la nivel internaţional, cooperarea dintre România şi Germania a cunoscut o dinamizare reală, atât în cadrul UE, cât şi în cadrul NATO, această tendinţă trebuind continuată şi pe viitor.

Iohannis a transmis, cu acest prilej, partenerului german un mesaj ferm privind angajamentul său pentru continuarea luptei anticorupţie în România, în scopul construcţiei unei democraţii mature şi solide. Preşedintele a evidenţiat natura complexă a acestui proces şi a menţionat şi concluziile pozitive ale recentului raport al Comisiei Europene privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) pentru consolidarea sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei.

La rândul său, Angela Merkel a exprimat întreaga susţinere pentru continuarea luptei anticorupţie în România şi s-a arătat preocupată de eventualitatea ca anumite demersuri să afecteze parcursul pe care s-a înscris România în combaterea acestui fenomen. Reacţia cancelarului german vine în contextul maşinaţiunilor pregătite de PSD şi ALDE în domeniul Justiţiei - graţierea şi modificarea Codurilor Penale.

Iohannis şi Merkel au discutat, de asemenea, despre cele mai importante teme actuale de pe agenda europeană, cât şi despre viitorul Uniunii Europene, în special în pregătirea summitului informal al UE din Malta (3 februarie a.c.) şi al summitului aniversar de la Roma (24-25 martie a.c.), pentru marcarea a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma.

Cei doi înalţi oficiali au convenit intensificarea cooperării între România şi Germania pe problematica europeană, inclusiv în contextul procesului de reflecţie privind viitorul proiectului european, cu privire la care ambele state împărtăşesc poziţii similare.