FMI estimează o îmbunătăţire uşoară a ratei de creştere a economiei globale în 2012

Epoch Times România
17.04.2012

Fondul Monetar Internaţional (FMI) estimează o uşoară îmbunătăţirea a ratei de creştere a economiei globale în 2012, la 3,5%, de la prognoza iniţială de 3,3%, apreciind că "sentiment de optimism a revenit", potrivit BBC News.

Pe de altă parte, FMI atrage atenţia că o altă criză în zona euro este posibilă şi că majoritatea economiilor mari se confruntă în continuare cu încetinerea ratei de creştere.

"Odată cu trecerea crizei şi câteva veşti bune legate de economia SUA, un sentiment de optimism a revenit", potrivit FMI, adăugând că "riscul unei alte crize este încă foarte prezent".

Spania este singura ţară din zona euro a cărei creştere a fost revizuită în jos pentru 2012, astfel că FMI estimează o contracţie de 1,8%, faţă de previziunea anterioară de 1,6%.

Pentru cele 17 ţări din zona euro se aşteaptă o contracţie de 0,3% în acest an, sub nivelul previzionat anterior de 0,5%.

De asemenea, FMI se aşteaptă la o creştere mai rapidă pentru Marea Britanie în acest an, de 0,8%, de la 0,6%.

În acelaşi timp, pentru economii emergente precum China şi Brazilia se are în vedere o creştere şi mai mare în acest an, de 5,7%, faţă de estimare iniţială de 5,5%.

La nivel general, FMI a avertizat cu privire la programele de austeritate la care majoritatea ţărilor din Vest s-au angajat, pledând pentru cheltuieli mai mari, eventual bazate pe creşteri fiscale, pentru a păstra creşterea.

"Având în vedere preocupările legate de anvelopa fiscală, o expansiune echilibrată a bugetului fiscal ar putea sprijini activitatea şi ocuparea forţei de muncă, păstrând în acelaşi timp planurile de consolidare fiscală. De exemplu, creşteri temporare de taxe însoţite de majorări pe partea de achiziţiile publice, pentru mult-dorita infrastructură, ar putea duce la o creştere aproape egală în producţie", a spus FMI.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor