Orban: Îl vom sesiza pe Ciorbea pe tema "Revoluţiei Fiscale", dar n-am mari aşteptări din partea lui

Avocatul Poporului trebuie să atace la Curtea Constituţională ordonanţa referitoare la fiscalitate, în situaţia în care aceasta va fi adoptată de Guvernul Tudose, a opinat liderul PNL Ludovic Orban.
Ludovic Orban
Ludovic Orban (Mihut Savu (Epoch Times Romania)

PNL va sesiza Avocatul Poporului în cazul în care Guvernul Tudose va adopta până la urmă ordonanţa de urgenţă care vizează modificarea Codului Fiscal, a anunţat marţi, la Adevărul Live, preşedintele PNL Ludovic Orban.

"Sesizăm Avocatul Poporului pentru a ataca la Curtea Constituţională. Din păcate, în sistemul constituţional din România, singura entitate care poate să declanşeze controlul constituţional în cazul ordonanţelor de urgenţă sau ordonanţelor simple este Avocatul Poporului. Mărturisesc că n-am mari aşteptări din partea Avocatului Poporului, dar vom îndeplini această procedură şi vom face publice toate argumentele pe care le avem împotriva măsurilor pe care le considerăm ca încălcând Constituţia", a declarat Orban.

Potrivit liderului PNL, adoptarea ordonanţei prin care contribuţiile sociale vor trece în sarcina angajatului încalcă şi legislaţia în domeniul finanţelor, în contextul în care astfel de modificări ar fi trebuit operate cu cel puţin şase luni înainte de începutul anului următor.

"Cu siguranţă, ne vom bate în Parlament şi, de asemenea, vom manifesta public împotriva acestor măsuri care riscă să pună pe butuci economia. (...) Transferul contribuţiilor este un artificiu prin care creşte contribuţia pe care o plăteşte fiecare angajat la bugetul de pensii, bugetul de sănătate şi bugetul de şomaj. De ce face acest artificiu PSD? Dintr-un motiv foarte simplu: pentru că au făcut praf bugetul prin creşterea de costuri, care reprezintă pomeni electorale şi promisiuni electorale aberante, fără niciun fundament economic. Încearcă să mai astupe găurile pe care le-au făcut în buget, crescând veniturile în mod artificial", a subliniat Orban.

În acelaşi timp, şeful liberalilor a remarcat că reducerea impozitului pe venit la 10% va duce la o scădere a sumelor ce reveneau autorităţilor publice locale ca o cotă parte din impozitul pe venit, cele mai afectate fiind administraţiile locale din zonele care s-au dezvoltat şi au generat locuri de muncă.

"Lasă autorităţile locale fără resurse şi lovesc, în special, primarii care au dezvoltat comunităţile locale, care au creat locuri de muncă şi care au venituri mari din cota parte din impozitul pe venit. Îi lasă fără resurse, efectiv, pentru că acolo scad bugetele şi cu 20-25%. (...) Localităţile în care primarii nu au avut grijă să dezvolte localităţile, să creeze locuri de muncă şi care au venituri mici vor fi mai puţin afectate", a arătat Orban.

În plus, preşedintele PNL s-a arătat nemulţumit şi de intenţia Executivului de reducere a contribuţiilor la Pilonul 2 de pensii, de faptul că deficitul balanţei comerciale a crescut, atrăgând atenţia şi asupra scăderii colectării TVA pe fondul unei anunţate creşteri a consumului.