Orban: Guvernul începe programul de scos bani din piatră seacă!

Printr-o ordonanţă neconstituţională, Guvernul se năpusteşte asupra mediului privat pentru a impune noi şi noi sarcini de plată, pentru a acoperi găurile la buget, acuză liberalii.
Loredana Diacu
21.07.2017

alte articole

Ludovic Orban
Ludovic Orban (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Loredana Diacu
21.07.2017

Guvernul începe programul de scos bani din piatră seacă, acuză, pe Facebook, liderul PNL, Ludovic Orban, criticând adoptarea ordonanţei prin care angajatorii vor fi obligaţi să plătească CAS şi CASS pentru contractele part-time la nivelul salariului minim pe economie.

În opinia lui Orban, adoptarea acestei ordonanţe arată că Guvernul este interesat doar să-i jecmănească pe investitori, pentru a acoperi găurile la buget.

Prin Ordonanţa adoptată ieri, angajatorii vor avea obligaţia să plătească contribuţiile pentru pensii şi sănătate la nivelul salariului minim brut garantat în plată şi pentru angajaţii part-time şi cei care lucrează în acord. Această măsură ne arată că partidul de guvernământ nu este interesat în realitate ca angajaţii să câştige mai bine, ca firmele să aibă un cost cât mai redus al forţei de muncă ci este interesat doar să jecmănească întreprinzătorii pentru a mai face rost de nişte venituri pentru acoperirea găurilor din buget create de cheltuielile nesăbuite angajate. Ne opunem categoric atât acestei scamatorii fiscale, cât şi celor care vor urma", scrie Orban pe Facebook.

La rândul lor, liberalii transmit, printr-un comunicat de presă, că ordonanţa pentru taxarea suplimentară a contractelor part-time încalcă Codul Fiscal şi acuză că guvernul Tudose Dragnea, orbit de situaţia deplorabilă a veniturilor la buget, se năpusteşte asupra mediului privat.

"Guvernul Tudose-Dragnea este orbit de situaţia deplorabilă a realizării veniturilor la bugetul de stat, după doar jumătate de an de la preluarea guvernării de către PSD-ALDE, şi se năpusteşte asupra mediului privat pentru a impune noi şi noi sarcini de plată. Ordonanţa simplă adoptată ieri de Guvernul Tudose demonstrează preocuparea exclusivă pentru taxarea întreprinzătorilor, prin orice mijloace, dar fără a fi preocupat în vreun fel de situaţia veniturilor nete ale persoanelor care vor fi afectate de acest act normativ. Dacă actualul Guvern ar fi fost interesat de eventualele situaţii în care angajaţii sunt plătiţi în parte printr-un contract part-time, iar restul sumelor sunt achitate la negru, soluţia nu era să impună otova astfel de inginerii fiscale aberante. (...)

Actualul Cabinet face încă o dată dovada unei guvernări cu "ochelari de cal", întrucât în România s-au construit şi dezvoltat afaceri pornind tocmai de la acest sistem de impozitare, de care sunt dependente, iar acum riscă falimentul. Totodată, cu o astfel de reglementare, orice companie îşi pune problema dacă mai poate susţine acelaşi număr de angajaţi, ca urmare a creşterii costului muncii, existând riscul evident al pierderii de locuri de muncă", transmit liberalii.

Mai mult, ordonanţa în cauza încalcă prevederile constituţionale referitoare la emiterea de ordonanţe simple, întrucât Constituţia interzice în mod expres posibilitatea de a interveni în domeniul legilor organice. În acest caz, Codul Fiscal face parte din categoria legilor organice, existând interdicţia de a fi modificat printr-un act normativ de nivel inferior, cum este cazul ordonanţei simple, reamintesc reprezentanţii PNL.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor