Orban: Finanţarea ELI-NP arată că CE are încredere în capacitatea României de a gestiona fondurile
Ministrul MAEur, Leonard Orban, consideră că decizia Comisiei Europene de a finanţa proiectul Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) de la Măgurele arată încrederea Executivului european în capacitatea României de a gestiona fondurile structurale şi de coeziune.
Ministerul Afacerilor Europene a salutat aprobarea de către Comisia Europeană a finanţării proiectului Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) de construire în România, pe Platforma de Fizică Măgurele, a celei mai avansate infrastructuri pe plan mondial destinate studiilor legate de radiaţia fotonică cu caracteristici extreme.
”Realizarea acestui proiect va avea considerabile efecte pozitive atât pentru comunitatea ştiinţifică din România, cât şi pentru dezvoltarea economică a zonei”, a declarat ministrul afacerilor europene, Leonard Orban.
”Acordarea acestei finanţări reprezintă un semnal de încredere al Comisiei Europene în capacitatea României de a gestiona fondurile structurale şi de coeziune care îi sunt alocate”, a mai spus ministrul, adăugând că ”decizia comunicată astăzi (n.r. - marţi) este încununarea unui proces complex şi îndelungat de pregătire a documentaţiei şi de negociere la nivel tehnic şi politic”.
ELI-NP este parte componentă a unui proiect de mare anvergură de cercetare ştiinţifică teoretică şi aplicată, care va avea instalaţii în România, Republica Cehă şi Ungaria, şi va fi realizat de un consorţiu format din 13 state europene. Proiectul ELI-NP, a cărui valoare totală este de 356,23 milioane de euro, va fi implementat în două faze: în actualul exerciţiu bugetar al UE, 2007-2013 şi în cel viitor, 2014-2020.
Pentru prima fază, care se va încheia în 2015, investiţia va fi de aproximativ 180 de milioane de euro, din care 83 % (respectiv 150 de milioane de euro) vor proveni din Fondul European de Dezvoltare Regională, iar restul din bugetul naţional.
Beneficiarul proiectului ELI-NP, implementat prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE), este Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară ”Horia Hulubei”.