Orban evită să ia poziţie contra prefectului plecat la "cumpărături" care nu ştia situaţia la zi a infecţiilor

Ludovic Orban (Screenshot)
Andrei Popescu
19.10.2020

Premierul Ludovic Orban a evitat, luni, într-o conferinţă de presă, să confirme sau să infirme dacă s-a luat în calcul demiterea Prefectului Capitalei, după ce, cu o zi în urmă, acesta a susţinut că nu ştia care este numărul infecţiilor Covid-19 din Bucureşti sau la nivel naţional nici la aproximativ 12 ore după publicarea bilanţului zilnic al infectărilor, pe motiv că a fost la “cumpărături”.

“Prefectul Capitalei a convocat Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă la nivelul municipiului Bucureşti pentru astăzi, la ora 15.00. Este important ca acest comitet să dispună toate măsurile şi planul de implementare a măsurilor care sunt stabilite în lege şi în hotărârea de guvern privind prelungirea stării de alertă”, a susţinut Orban.

De asemenea, premierul a mai afirmat că nu a urmărit declaraţiile făcute de prefectul Gheorghe Cojanu, dar că activitatea acestuia, şi a tuturor prefecţilor, va fi evaluată.

“V-am spus că facem o evaluare. Când vom avea o decizie de comunicat o vom comunica”, a răspuns Orban, atunci când a fost întrebat dacă ia calcul scenariul în care prefectului Cojanu să i se ceară mandatul.

Întrebat dacă i se pare normal sau în regulă ca prefectul unui judeţ, indiferent care ar fi acesta, să nu cunoască datele oficiale privind noile infectări raportate la fiecare 24 de ore, premierul a răspuns: “Prefectul trebuie să fie informat asupra evoluţiei tuturor activităţilor, tuturor instituţiilor care sunt implicate… normal”.

De asemena, întrebat dacă, în situaţia în care prefectul Bucureştiului ar fi fost numit de PSD, ar fi trebuit ca acesta să îşi depună mandatul său să i se ceară mandatul, Orban a reiterat că Guvernul face evaluări periodice a activităţii prefecţilor şi ia “decizii în consecinţă”.

Remarcile premierului Orban vin la o zi după ce Prefectul Capitalei a fost protagonistul unui dialog ireal la Digi 24. Mai exact, după ce, în jurul orei 19.00 a făcut unele declaraţii neclare privind rata de infecţie din Bucureşti şi cu luarea deciziilor în scenariul roşu, prefectul a revenit în direct, la acelaşi post de televiziune, pentru a da un drept la replică unor invitaţi care îi ceruseră demisia. Totuşi, nici de această dată, la 10 ore de la comunicarea publică a datelor oficiale despre situaţia la zi a epidemiei de coronavirus, Cojanu nu ştia care este numărul de noi infectări din Capitală, invocând drept motiv faptul că ar fi fost la “cumpărături”.

“Aşa este, nu am avut numărul de îmbolnăviri, eu eram la cumpărături. Am fost înştiinţat de domnul colonel Precup, de la ISU, că este 3,02 şi că trebuie să ne vedem la Prefectură. M-am prezentat. Colega dumneavoastră a făcut precizarea că sunt mai mult de 500 de infectări. Ei, eu nu avut această informare, singurul lucru pe care îl ştiam era numărul total de infectări pe ultimele 14 zile. Dacă aş fi avut şi ce era ieri… Eu nu primisem [buletinul – n.r.], la ora la care am fost informat de acest aspect, nu îl primisem. La noi se trimite pe e-mail. Eu le primesc de la DSP, nu din alte surse”, preciza Cojanu. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor