“De multe ori astfel de tentative se întorc împotriva celor care le iniţiază” - Cât de uşor pot sondajele să manipuleze cetăţenii?
Politologul Remus Ştefureac, director general al institutului de sondare INSCOP Research, a discutat cu Aktual24.ro despre sondajele de opinie care tot apar la câteva zile înaintea alegerilor din iunie şi ale căror rezultate sunt foarte diferite. Acesta este de părere că nu e atât de uşor să creezi sondaja manipulatoare.
“Cred că electoratul din România, după 35 de ani de democraţie, cu bunele şi cu relele ei, a devenit suficient de matur pentru a nu cădea victima unor manipulări ieftine. Este destul de evidentă şi pentru jurnalişti, şi pentru opinia publică, tendinţa sau intenţia de manipulare a unui sondaj care publică unele cifre care contrastează cu atmosfera, cu sentimentul general existent la un moment dat în societate. Nu e atât de simplu şi de multe ori astfel de tentative se întorc împotriva celor care le iniţiază, pentru că sentimentul de manipulare devine evident.
Aş spune altceva: sondajele de opinie făcute corect sunt un instrument care întăresc democraţia dintr-un motiv foarte simplu. Ele aduc în atenţie opinia publică, măsoară părerea cetăţenilor cu privire fie la lideri politici, fie la teme de preocupare şi menţin un tip de presiune publică asupra liderilor politici, care altfel s-ar raporta doar la momentele electorale şi nu ar mai avea niciun instrument prin care să-şi regleze deciziile în funcţie de aşteptările cetăţenilor”, a precizat Ştefureac.
Întrebat în legătură cu faptul că mulţi români consideră că sondajele de opinie sunt făcute pentru a se conforma dorinţelor celor care le comandă, politologul a spus:
“Cred că institutele serioase fac sondaje serioase, care nu permit manipularea opiniei publice. Sigur că oamenii, observatorii, opinia publică, jurnaliştii pot vedea uneori discrepanţe între rezultatele publicate, să spunem, pe diverse teme, de către institutele de sondare a opiniei publice – acest lucru se întâmplă în principal când vorbim de măsurători electorale, politice. Şi atunci apar nişte semne de întrebare. Dincolo de responsabilitatea institutelor de sondare a opiniei publice de a măsura cu acurateţe şi a publica date reale, există, până la urmă, şi o responsabilitate, inclusiv a mass-media care publică astfel de informaţii, de a urmări performanţa în timp a institutelor de sondare a opiniei publice, iar în România acest lucru e foarte uşor verificabil”.
De asemenea, el a afirmat că există un număr relativ mic de institute serioase de sondare a opiniei publice şi că, din acest motiv, este “foarte simplu şi pentru un observator obişnuit şi pentru jurnalişti să observe dacă un institut apare peste noapte, în toiul alegerilor, şi publică diverse date, că acolo este poate ceva ciudat”.
“Iar dacă acel institut nu a publicat de-a lungul timpului date de încredere, evident că apare, de asemenea, un semn de întrebare. Iar în ceea ce priveşte sondajele electorale există un instrument foarte simplu pe care îl poate utiliza oricine, şi anume google.com. Aici se pot verifica şi compara rezultatele publicate de noi în sondaje de opinie înainte de diverse momente electorale şi rezultatul alegerilor. Dacă sunt discrepanţe majore, evident că sunt semne de întrebare. În ceea ce ne priveşte pe noi, INSCOP Research, am publicat de-a lungul timpului toate aceste rezultate”, a adăugat el. Mai multe detalii aici.