Orban: Desemnarea lui Cioloş, o cacealma. Iohannis vrea să-şi distrugă partidul care l-a sprijinit!
alte articole
Fostul şef al PNL Ludovic Orban a susţinut marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a-l desemna premier pe liderul USR Dacian Cioloş este de fapt "o cacealma", pentru că niciunul dintre partidele parlamentare nu îl vor susţine pentru a forma un nou Guvern.
Dacă Iohannis se mai implică mult în PNL, o să distrugă total partidul, a avertizat Orban, care i-a aruncat cuvinte grele şefului statului.
"Astăzi vreau să fac o declaraţie cu privire la decizia preşedintelui de a-l desemna pe Dacian Cioloş ca şi premier. Din data de 1 septembrie, România se confruntă cu o criză politică şi o criză guvernamentală provocată de decizia unilaterală a premierului Florin Cîţu de a demite ministrul Justiţiei fără nici un fel de consultare a coaliţiei, fără nici un fel de consultare a forurilor statutare ale PNL. România se confruntă cu o criză sanitară gravă provocată de explozia de infectări cu Covid-19. România se confruntă cu o situaţie economică dramatică care pune în pericol veniturile românilor ca urmare a creşterii preţurilor la energie, la combustibil, la alimente, la medicamente, o creştere care afectează viaţa de zi cu zi a românilor şi deteriorează grav puterea de cumpărare a românilor", a declarat Orban.
Potrivit liderului PNL, criza politică trebuie să înceteze imediat pentru că România şi românii au nevoie de un guvern stabil, de un guvern care să beneficieze de o majoritate parlamentară care să susţină toate măsurile de combatere a crizei pandemice, de combatere a crizei economice care bate la uşă, de combatere a efectelor negative pentru viaţa de zi cu zi a românilor a fenomenelor economice de creştere dramatică a preţurilor.
Desemnarea lui Cioloş, o cacealma
"Din păcate, decizia de ieri a Preşedintelui este mai degrabă o cacealma, care nu numai că nu are ca obiectiv soluţionarea crizei, ci are ca efect prelungirea crizei politice şi guvernamentale şi adâncirea crizei politice şi guvernamentale. Este evident pentru orice om care cunoaşte situaţia politică din România şi poziţionările partidelor politice din România că, în ciuda bunelor intenţii ale USR şi ale lui Dacian Cioloş - care de altfel au fost singurii care s-au prezentat la consultări cu o propunere de prim-ministru -, desemnarea ca prim-ministru a lui Dacian Cioloş este o desemnare care nu ţine cont de principiul loialităţii constituţionale care ar fi trebuit aplicat şi nu ţine cont de faptul că desemnarea ar fi trebuit să se facă în persoana unui Premier care să aibă cu adevărat şansa să obţină o majoritate parlamentară", a precizat Orban.
În opinia liderului liberal, este o certitudine faptul că Cioloş nu va reuşi să strângă o majoritate parlamentară de partea sa.
"Vă spun de acuma că este clar pentru orice om de bun simţ că nici actuala conducere a PNL nici alte formaţiuni politice nu vor susţine învestirea unui Guvern Cioloş şi mă îndoiesc că în momentul în care preşedintele, deşi formal şi-a îndeplinit atributul constituţional de desemnare a premierului pe baza singurei propuneri care a fost formulată. Nu pot să cred că preşedintele României nu este conştient de faptul că Dacian Cioloş nu are nicio şansă să formeze o majoritate parlamentară. Această desemnare s-a produs din cauza faptului că nici PSD şi nici PNL nu s-au prezentat la consultări cu o propunere de prim-ministru", a punctat Orban.
Orban, nemulţumit de noua conducere PNL
În acelaşi timp, fostul preşedinte PNL a criticat decizia noii conduceri a partidului de a nu se prezenta la Cotroceni cu o propunere de premier liberal.
"Aş putea spune că, dacă în privinţa PSD e pagubă în ciuperci faptul că nu au venit cu o propunere de prim-ministru, în ceea ce priveşte conducerea PNL, decizia de a nu se prezenta cu o propunere de prim-ministru este o decizie care, practic, a pus PNL în situaţia de a nu avea o propunere de prim-ministru şi de a nu pune pe masa preşedintelui o posibilitate de desemnare a unui premier care are şansa să formeze o majoritate parlamentară. La fel de evident este pentru orice om care urmăreşte viaţa publică un lucru clar: singura soluţie pentru formarea unei majorităţi parlamentare este refacerea coaliţiei de guvernare formată după alegerile din 6 decembrie din PNL, USR-PLUS, UDMR plus sprijinul minorităţilor.
Vineri, la nici 24 de ore după decizia luată joi, la 10 seara, [conducerea PNL – n.r.] a schimbat mandatul şi a hotărât să nu se ducă cu nicio propunere la Cotroceni. Asta îmi arată evident premeditare şi îmi arată clar că, de fapt, conducerea PNL a abandonat şansa uriaşă pe care o aveam de a pune punct crizei politice, de a reface coaliţia de guvernare şi de a da României un Guvern responsabil care să aibă deplină capacitate de exerciţiu. Sunt convins că această propunere nu a fost făcută pentru că intenţia şi a lui Florin Cîţu şi probabil şi a preşedintelui Iohannis este aceea de a consuma prima desemnare într-o altă persoană decât de o persoană propusă de PNL. Pentru că, probabil, nici Iohannis şi nici Cîţu nu au încredere în colegii din PNL care ar fi putut fi nominalizaţi şi care ar fi avut şansa să formeze o majoritate parlamentară prin refacerea coaliţiei", a afirmat Orban.
Fostul şef al liberalilor a subliniat că nici USR-PLUS, nici UDMR, nici grupul minorităţilor nu au contestat niciodată dreptul PNL de a desemna persoana premierului în această coaliţie.
"Cei care au luat decizia de a nu desemna un premier sunt cei din gaşca demolatoare care l-au impus pe Cîţu la conducerea PNL şi care se cramponează în continuare de persoana lui Florin Cîţu, neînţelegând faptul că Florin Cîţu nu mai are nicio şansă, în cazul în care este desemnat, să formeze o majoritate parlamentară pentru învestirea unui Guvern. Decizia de desemnare a lui Dacian Cioloş în mod evident va adânci ruptura între PNL si USR-PLUS pentru că pot să vă spun ca o certitudine că actuala conducere a PNL nu va sprijini învestirea domnului Cioloş în funcţia de premier. Iar dacă PNL nu va sprijini această învestire, în mod evident… sunt şi anunţate deja poziţiile PSD şi ale AUR care au spus că nu îl sprijină pe Dacian Cioloş. Sunt convins că intenţia ascunsă care stă în spatele acestei desemnări care, repet, nu are nicio şansă şi nu pot să cred că preşedintele Iohannis nu are această evaluare, pentru că orice om de bun simţ care urmăreşte viaţa politică are această evaluare, sunt convins că în spatele acestei cacealmale, acestei decizii cinice se ascund de fapt dorinţa ca la a doua desemnare să fie desemnat de preşedinte Florin Cîţu", a adăugat Orban.
Atacuri dure la adresa lui Iohannis
Din perspectiva lui Orban, decizia luată de Iohannis nu face altceva decât să prelungească criza, să adâncească criza, să facă şi mai puţin probabilă o refacere a coaliţiei de guvernare.
"În trei luni de zile, prin acţiunea sau inacţiunea preşedintelui Iohannis, prin acţiunea grupului demolator din PNL, toată munca zecilor, mii de membri ai PNL, a miilor de primari, de consilieri locali, de consilieri judeţeni, de susţinători ai PNL a fost făcută praf. PNL s-a prăbuşit în sondaje şi, la ora actuală, este inamicul public numărul unu al cetăţenilor români. Iohannis s-a prăbuşit în încredere, iar orice om care intră pe comentariile de pe pagina preşedintelui poate să îşi dea seama care este starea de spirit a cetăţenilor români cu privire la preşedintele Iohannis.
În trei luni de zile, nu numai că a fost făcut praf PNL-ul, dar a fost făcută praf coaliţia de guvernare şi şansa de a se reconstrui o majoritate parlamentară de centru-dreapta pentru susţinerea unui Guvern este aproape nulă în momentul de faţă. Cineva va trebui să dea socoteală pentru faptul că a dat foc la ţară. Pentru că România şi românii au fost lăsaţi fără apărare în faţa pandemiei, în faţa gravelor probleme economice cu care ne confruntăm şi cineva va trebui să dea seama că se întârzie în mod nepermis accesul României la fondurile europene atât din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, cât şi din bugetul UE din 2021-2027 cât şi din fondurile accesibile prin Just Transition Fund.
Fac un apel la preşedintele Iohannis să revină cu picioarele pe pământ, să renunţe la ambiţii personale şi jocuri politicianiste, să înţeleagă că România are nevoie de un Guvern stabil, de un Guvern competent, de un Guvern determinat să ofere soluţii imediate la gravele provocări cu care se confruntă România. Am spus imediat după declanşarea crizei că cine seamănă vânt culege furtună. Nimeni nu are voie să îşi bată joc de români şi nu are voie să pună între paranteze interesul fundamental al României, indiferent ce poziţie publică ocupă", a mai declarat fostul şef al PNL.
Sesiunea de întrebări şi răspunsuri
Reporter: Domnule Orban, aş vrea să vă întreb dacă în acest moment vă gândiţi să vă daţi demisia din PNL sau să vă formaţi un nou partid?
Orban: Mă simt din ce în ce mai străin de deciziile împotriva intereselor României care sunt luate de o conducere care se comportă ca o armată de ocupaţie şi care e ruptă de realitate şi care nu mai ţine cont de interesul fundamental al României.
Reporter: În acest moment, parlamentarii care vă susţin iau în calcul să voteze un guvern condus de Dacian Cioloş?
Orban: Eu v-am spus că Dacian Cioloş nu are nicio şansă de a forma o majoritate parlamentară. O majoritate parlamentară este formată din 234 de deputaţi şi senatori.
Reporter: Dar dumneavoastră veţi pune umărul la această... ?
Orban: Nu există această şansă şi, de altfel, eu întotdeauna am considerat că trebuie să respecţi principiile democratice. PNL este partidul cu cel mai mare număr de parlamentari, deci este partidul care trebuie să desemneze prim-ministrul în cadrul coaliţiei de guvernare. Nu sunt eu vinovat că PNL a renunţat la acest drept. PNL se comportă ca şi cum ar fi străin de ţara asta.
Reporter: Bun, şi ce veţi face?
Orban: Şi dacă parlamentarii care mă susţin pe mine vor vota învestirea lui Dacian Cioloş, tot nu există nici o şansă.
Reporter: Dacă cei 41 de parlamentari care vă sprijină pe dvs. ar putea să facă opoziţie...?
Orban: Aripa Cîţu este în opoziţie faţă de interesul României.
Reporter: Domnule Orban, românii văd pe pagina de Facebook a preşedintelui impactul negativ al preşedintelui, cum partidul a scăzut în sondaje, cum vedeţi că poate merge mai departe cu ambiţiile lui personale?
Orban: Nu găsesc nici o explicaţie raţională pentru comportamentul preşedintelui iar efectele acţiunii sau inacţiunii preşedintelui din ultimele trei luni se văd în sodajele de opinie: PSD a atins cota de 35%, AUR a crescut, inclusiv USR PLUS a crescut. Singura formaţiune politică care s-a prăbuşit în sondaje este PNL, partidul care l-a susţinut pe Iohannis să ajungă preşedintele României.
Eu nu înţeleg de ce să se răzbune preşedintele Iohannis pe PNL care este partidul care l-a sprijint, dar, dacă ne uităm în istorie, putem vedea că Emil Constantinerscu a avut o contribuţie decisivă la ieşirea din viaţa publică a PNŢCD, deci, practic, şi-a distrus partidul care l-a sprijinit, Traian Băsescu şi-a distrus partidul care l-a sprijint, la perdeluţă "Adio PD! Adio PDL!", se pare că şi al treilea preşedinte merge pe aceeaşi linie, vrea să-şi distrugă partidul care l-a sprijinit. Pentru că nu pot să găsesc nici o explicaţie raţională.
Iar atitudinea preşedintelui faţă de partid sigur că are o importanţă foarte mare. Problema este că distrugerea PNL duce la lipsa oricărei perspective de guvernare responsabilă şi onorabilă a României. Pentru că astăzi, dacă cineva pune întrebarea "Cum se poate forma un guvern care să obţină o majoritate parlamentară?", răspunsul, evident pentru orice om, şi anume "este refacerea coaliţiei de guvernare", nu este văzut de preşedintele Iohannis.
Reporter: Ce veţi face dvs. şi parlamentarii care vă susţin dacă se va ajunge la cea de-a doua nominalizare Florin Cîţu?
Orban: Cu siguranaţă eu nu voi vota o a doua nominalizare Florin Cîţu din partea preşedintelui pentru că nu pot să susţin o persoană care mai are 10% cotă de încredere, care conduce un guvern care mai are 13% cotă de încredere şi o persoană care nu are capacitatea să formeze o majoritate parlamentară, decât dacă o obţine prin tranzacţii şi presiuni prin votul parlamentarilor PSD. Soluţia Cîţu nu mai există. Cîţu nu mai are capacitatea să formeze o majoritate parlamentară iar lucrul acesta este evident pentru orice om normal la cap.
Reporter: În momentul de faţă, România se îndreaptă către alegeri anticipate?
Orban: Părerea mea este că, pentru prima oară, există întrunite condiţiile politice, parlamentare care să poată duce la declanşarea alegerilor parlamentare şi asta dintr-un motiv foarte simplu - există trei formaţiuni politice care şi-au demonstrat majoritatea parlamentară la moţiunea de cenzură, care-şi doresc alegeri anticipate. Pentru că şi USR PLUS, după eşecul pe care-l va înregistra în desemnare, mai mult ca sigur îşi va dori alegeri anticipate, pentru că va fi clar. Dacă conducerea actuală a PNL spune "Nu" lui Dacian Cioloş în demersurile sale de a forma o majoritate, va fi evident faptul că ruptura între conducerea actuală a PNL şi USR PLUS se va adânci.
Vă invităm să urmăriţi materialul video.