Orban, demisie de la şefia Camerei Deputaţilor: Iohannis, Cîţu şi gruparea demolatoare au aruncat România în aer

Ludovic Orban
Ludovic Orban

Fostul şef al liberalilor Ludovic Orban şi-a dat demisia, miercuri, de la conducerea Camerei Deputaţilor şi le-a aruncat cuvinte grele preşedintelui Klaus Iohannis şi "grupării demolatoare" din PNL care l-a susţinut pe Florin Cîţu în cursa pentru şefia partidului.

"Politica trebuie făcută de oameni care îşi respectă cuvântul, de oameni care au onoare. Eu sunt un astfel de om. Ce gândesc spun şi ce spun fac. Am anunţat încă din campania internă că, în cazul în care nu voi fi ales preşedinte al PNL, îmi voi prezenta demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Mi-am scris demisia şi am înaintat-o către Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor şi către secretarul general al Camerei Deputaţilor", a declarat Orban.

Liderul liberal a explicat că, atâta timp cât el, astăzi, nu mai este preşedinte al PNL, consideră că nu mai poate exercita această funcţie.

"Motivul principal al demisiei mele este legat de faptul că nu mai pot să fiu părtaş cu decizii luate de o conducere instalată cu forţa în fruntea PNL, decizii care nu mai au nicio legătură cu angajamentele făcute de PNL în campania electorală pentru alegerile parlamentare. Am promis românilor patru ani de stabilitate, patru ani de pace politică, patru ani de guvernare de centru-dreapta, patru ani în care investim, să construim, să asigurăm o creştere economică, să asigurăm creşterea veniturilor cetăţenilor români, să asigurăm creşterea calităţii serviciilor publice furnizate românilor, să asigurăm cu adevărat un salt în dezvoltarea României care să permită ca România să ajungă cât mai repede să depăşească nivelul mediu de venit de la nivel european", a afirmat Orban.

În continuare, fostul şef al PNL a lansat un atac dur la adresa preşedintelui Iohannis şi a premierului demis Florin Cîţu.

"Ce a făcut gruparea demolatoare care l-a susţinut pe Cîţu, în frunte cu preşedintele Klaus Iohannis, literalmente au călcat în picioare democraţia în interiorul PNL, au impus o conducere împotriva voinţei reale a membrilor PNL şi, după impunerea acestei conduceri, practic şi-au încălcat toate angajamentele luate în faţa cetăţenilor români. Eu nu pot să fiu părtaş la trădarea cetăţenilor români care şi-au exprimat încrederea în PNL. Nu pot să fiu complice la decizii care trebuiau să mă forţeze să încalc democraţia, prevederile constituţionale, principiul constituţional al statului de drept numai pentru interese meschine politicianiste. Nu mai pot să exercit funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor din partea PNL atât timp cât gruparea demolatoare din jurul lui Cîţu, cu sprijinul preşedintelui Iohannis, după ce a călcat în picioare democraţia în PNL, este pregătită să calce în picioare democraţia în România", a adăugat Orban.

Fostul preşedinte PNL susţine că nu poate să fie părtaş la tot ceea ce s-a întâmplat şi ce urmează să se întâmple în România, în care, în decurs de trei luni, "un partid cu o tradiţie de peste 146 de ani a fost total decredibilizat, în care o coaliţie de centru-dreapta formată cu mare dificultate, care putea asigura o guvernare stabilă şi performantă a României, patru ani de zile, a fost făcută praf".

"Nu pot să fiu părtaş la acest proiect nebunesc care, literalmente, aruncă România în aer şi îi lasă pe cetăţenii români fără Guvern şi fără instituţii care să le apere viaţa, sănătatea, drepturile şi libertăţile, şi şansa la o viaţă decentă. Demisia pentru mine reprezintă o eliberare şi un nou început. Prin această demisie, sunt liber să reprezint în continuare voinţa exprimată de cetăţenii români, care şi-au exprimat încrederea în noi şi care au crezut şi au sperat cu îndreptăţire că ne vom îndeplini angajamentele. Mă simt legat în continuare, prin contractul de reprezentare, prin cuvântul pe care mi l-am dat faţă de români în campania electorală. Reprezint toţi cetăţenii care cred în proiectul liberal, care au încredere în ideile şi valorile liberale, care cred că România trebuie guvernată de o coaliţie de centru-dreapta, care să asigure dezvoltarea României", a afirmat Orban.

Orban răspunde întrebărilor presei

Reporter: Spuneţi că reprezintă un nou început. Credeţi că vă veţi face un nou partid, veţi ieşi din PNL?

Orban: Eliberare şi, de fapt, o continuare a ceea ce fac eu de 31 de ani încoace, în condiţiile în care nimic nu mă mai poate lega de relaţia de actuala conducere a PNL.

Reporter: Rămâneţi deputat al PNL, rămâneţi membru al PNL?

Orban: Când voi lua o altă decize fiţi convinşi că vă voi anunţa.

Reporter: Deci vă veţi face un alt partid, o altă formaţiune?

Orban: V-am spus că dacă voi lua o astfel de decizie vă voi anunţa.

Reporter: V-a sunat premierul?

Orban: Eu am prezentat public, alături de colegii mei, ce cred eu că este normal, firesc şi imperios necesar pentru România, şi anume refacerea coaliţiei de guvernare care s-a constituit după alegerile din 6 decembrie 2020, care depinde de un singur lucru şi anume desemnarea de către Partidul Naţional Liberal a unui prim-ministru corect, responsabil, respectat de ceilalţi parteneri de coaliţie şi respectat de PNL.

Din păcate, cramponarea de Florin Cîţu practic a generat această gravă criză politică guvernamentală, în plină criză sanitară, în prag de criză economică, în prag, literalmente, de prăbuşire a puterii de cumpărare a populaţiei datorită creşterii abrupte a preţurilor la energie, la combustibil, la alimente, la medicamente şi aşa mai departe, lucru cu care eu nu pot să fiu de acord, nu pot să fiu părtaş la trădarea interesului României, la călcarea în picioare a angajamentelor care au fost făcute de Partidul Naţional Liberal şi de preşedintele Iohannis în cadrul campaniei electorale, şi pur şi simplu la punerea în practică a unui proiect pe care eu personal nu reuşesc să îl înţeleg.

Reporter: V-a sunat premierul Florin Cîţu? Ştiu că le-aţi spus colegilor dvs. că vă va contacta.

Orban: I-am minţit a nu ştiu câta oară. Evident că nu m-a sunat.

Reporter: Spunea Florin Roman că trebuie să vă descărcaţi WhatsApp pentru a fi invitat la şedinţa conducerii PNL.

Orban: Haideţi, nu mă puneţi să intru în astfel de detalii insignifiante. Eu sunt membru al BEx. Obligaţia Secretariatului General este să convoace la şedinţă toţi membrii BEx. În afară de WhatsApp este telefon, există sistemul de SMS care a funcţionat până la momentul congresului prin care sunt convocate şedinţele forurilor statutare al PNL. Pur şi simplu n-au vrut să mă cheme pentru că, probabil, să clameze unanimităţi penibile în decizii care s-au schimbat de la o zi la alta, nici măcar de la 24 h la alte 24 h, cum a fost schimbarea absolut jenantă după ce au clamat în unanimitate joi seară că l-au desemnat pe Florin Cîţu candidat la funcţia de prim-ministru. Vine la ora 15.30, s-au sucit, s-au răsgândit şi s-au dus fără propunere de prim-ministru.

Reporter: Cum veţi acţiona în Parlament în perioada următoare?

Orban: Depinde în mare măsură de ceea ce se va întâmpla de acum înainte. De decizia care nu depinde doar de mine.

Reporter: Vă referiţi la funcţia de premier?

Orban: Dacă se persistă în această ambiţie nebunească de a impune un premier precum Florin Cîţu care, în momentul de faţă, nu mai are încredere decât de 10%, având un grad de respingere absolut uriaş, eu nu pot să fiu parte la un astfel de proiect care este antidemocratic şi care încalcă interesul fundamental al României şi anume acela de avea un guvern stabil şi responsabil care să beneficieze de încrederea cetăţenilor.

Nu poţi să fii prim-ministru şi să conduci un guvern când 70% din populaţie este împotriva ta şi când, de fapt, maxim 10% din cetăţeni mai au încrede în tine. Nu poţi să guvernezi împotriva voinţei oamenilor. Eu spun acelaşi lucru pe care-l spuneam şi în perioada guvernelor PSD. Nu poţi să conduci un guvern când tu nu mai ai majoritate parlamentară şi când tot ce s-a întâmplat în ultimele 3 luni a fost parcă special făcut ca să nu se mai refacă coaliţia de centru-dreapta în România.

Reporter: Luni, cel mai probabil, o să vină în Parlament premierul desemnat pentru a-şi forma cabinetul. Cum veţi vota dvs. şi parlamentarii apropiaţi de dvs. la acel moment?

Orban: Am dat răspunsul la întrebare. Desemnarea lui Dacian Cioloş făcută de către preşedinte, chiar dacă are o aparenţă constituţională, de fapt a fost un fel de alba-neagra, un fel de cacialma. Este evident din toate declaraţiile formaţiunilor politice parlamentare că nu există nici o altă formaţiune politică parlamentară care să-i dea sprijin cabinetului condus de Dacian Cioloş, evident cu excepţia USR PLUS. Este limpede că pentru învestirea unui guvern ai nevoie de 234 de voturi. Nu contează cum voi vota eu sau cum votează colegi de-ai mei care m-au sprijinit şi care sunt alături de mine într-un proiect normal şi responsabil faţă de cetăţean. Nu va conta votul nostru.

Reporter: Aveţi deja conturat acest proiect despre care vorbiţi?

Orban: Proiectul meu este despre România şi despre o guvernare responsabilă, onestă, corectă faţă de cetăţean, care să dea cu adevărat şansa de a rezolva marile probleme cu care se confruntă România şi de a fructifica toate oportunităţile pe care le are România în viitor. Acesta este şi va fi proiectul meu. Este un proiect de continuare a tradiţiei PNL, de promovare a valorilor, principiilor, a crezului PNL care s-au manifestat de-a lungul istoriei. E adevărat că, din păcate, astăzi, mulţi dintre cei care au ajuns în mod neligitim astăzi în capul trebii nu au nici o legătură cu tradiţia liberală, cu ideile şi valorile liberale, cu democraţia în general, cu tot ceea ce înseamnă drepturi şi libertăţi fundamentale. Sigur că deciziile pe care le voi lua în viitor depind de ceea ce se va întâmpla în procedurile de învestire a guvernului.

Dacă se va ajunge la o soluţie care să stea în picioare de refacere a Coaliţiei de guvernare, evident, voi susţine această soluţie pe care am evocat-o încă din primul moment.

Reporter: Mai vedeţi posibilă refacerea coaliţiei de guvernare după această desemnare a lui Dacian Cioloş şi respingerea de către PNL a acestei propuneri?

Orban: Am spus ieri, după desemnare, când v-am prezentat punctul de vedere, că această desemnare urmăreşte şi un alt efect pervers de a rupe aproape toate punţile între PNL şi USR PLUS iar reacţia conducerii PNL a fost exact aia pe care o aşteptam şi anume de rejectare ab initio a oricărei discuţii cu Dacian Cioloş pentru un proiect comun.

Reporter: În acest moment mai rămâne varianta PSD. Dacă PNL va ajunge un guvern minoritar cu UDMR sprijint de PSD sau chiar invitarea PSD la guvernare, vedem un guvern PSD-PNL, ce va face Ludovic Orban în acel moment şi cei care-i sunt lui apropiaţi?

Orban: Voi merge consecvent pe drumul meu de reprezentare a valorilor liberale, de reprezentare a cetăţenilor români care-şi câştigă cinstit existenţa din munca lor, din afacerea lor, din profesia şi meseria pe care o deţin, sau care au dreptul la o pensie decentă după o viaţă de muncă.

Reporter: Aţi susţine varianta anticipatelor în cazul în care Florin Cîţu ar fi cea de-a doua propunere pentru premier?

Orban: Categoric se va ajunge la anticipate dacă Florin Cîţu va susţine a doua propunere...Eu nu-mi pot imagina cine l-ar putea susţine pe Florin Cîţu ca premier din Parlamentul României pentru că oricine îl votează pe Florin Cîţu ca premier va pierde susţinerea alegătorilor care susţin formaţiunea politică respectivă. La ora actuală aproape nimeni nu-l mai vrea pe Florin Cîţu premier.

Reporter: Cum aţi vota moţiunea de cenzură? Aţi vota pentru învestirea lui Florin Cîţu?

Orban: Categoric NU, şi am făcut ieri un apel către actorii instituţionali, în special pentru preşedintele Iohannis, să revină cu picioarele pe pământ, să abandoneze acest proiect catastrofal pentru România de a se crampona de o singură persoană. Eu v-am spus, politica trebuie făcută de oameni cinstiţi, de oameni de onoare, de oameni care au cuvânt, care pun înaintea interesului personal interesul României.

Dacă aş fi fost în locul lui Florin Cîţu, eu mi-aş fi dat demisia din funcţia de prim-ministru, pentru a debloca situaţia politică şi pentru a evita criza politică gravă, la momentul încă anterior, criza politica a izbucnit la 1 septembrie. Ne aducem foarte bine aminte. Eu, de altfel, am şi demonstrat acest lucru de-a lungul carierei mele. Când mi s-a fabricat un dosar penal, m-am retras din cursa pentru Primăria Capitalei, când am considerat că este necesar să-mi dau demisa din funcţia de prim-ministru, mi-am dat demisia din funcţia de prim-ministru. La stabilirea candidatului la funcţia de prim-minstru, deşi eram doi candidaţi din partea PNL, Florin Cîţu şi cu mine, am acceptat ca altcineva să fie premier tocmai pentru a reuşi sudarea acestei coaliţii şi capacitatea de a obţine o majoritate parlamentară care să învestească un guvern. Astăzi mi-am dat demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. De ce? Pentru că întotdeauna sunt mai importante interesele României, principiile democratice şi onoarea decât funcţiile, pentru că funcţiile trec, dar cine-i om rămâne om şi cu funcţie şi fără funcţie.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne