Oprescu este acuzat de arhitecţi că nu a respectat proiectul parcării subterane de la Piaţa Universităţii

Sorin Oprescu, primarul capitalei
Sorin Oprescu, primarul capitalei (ANDREI PUNGOVSCHI / AFP / GettyImages)

Arhitectele care au câştigat concursul pentru amenajarea spaţiului de deasupra parcării subterane din Piaţa Universităţii au trimis o scrisoare deschisă către Sorin Oprescu, în care îl acuză edilul-şef al Capitalei că nu a respectat proiectul lor. Printre altele arhitectele reclamă că lucrările au fost prost realizate, scrie b365.ro.

"În situaţia în care concursul a fost organizat tocmai pentru a reduce riscul de amenajare a pieţii de către firmele implicate, direct sau indirect, în realizarea parcării subterane, dumneavoastră aţi preferat să cereţi promotorului parcării să execute fazele următoare ale contractului nostru, inclusiv urmărirea lucrărilor în şantier. Este mai mult decât evident că promotorul parcării subterane a avut interese economice care nu au concordat cu interesul public şi s-a grăbit să realizeze de mântuială şi de proastă calitate amenajarea urbanistică a unuia dintre cele mai importante locuri din Bucureşti şi din România. Singurul scop al firmei respective a fost darea în folosinţă a parcării, cât mai curând posibil şi prin orice mijloace! Ca rezultat, proiectul câştigător al concursului a fost complet distrus şi executat într-o manieră mai mult decât mediocră!", precizează, în scrisoare, câştigătoarele concursului de amenajare a Pieţei Universităţii.

Totodată, arhitectele susţin că prima fază a contractului lor, după ce a fost predat şi validat studiul de fezabilitate, şi emiterea avizelor şi autorizaţiei de construire, au fost împiedicate, în mod sistematic, să se achite de obligaţiile care le reveneau, conform sarcinilor asumate.

Echipa celor trei arhitecte care a câştigat concursul pentru reamenajarea zonei precizează că Municipalitatea nu le-a anunţat atunci când au fost demarate lucrările, fiind nevoite să se deplaseze pe şantier din proprie iniţiativă, pentru a încerca să "salveze" unele aspecte ale proiectului.

"Cu regret am constatat că firma constructoare nu realizează proiectul în forma în care a fost declarat câştigător al concursului şi a fost validat de comisiile de la primărie şi de la minister. Aspectul cel mai evident este eliminarea micilor lampadare prevăzute în proiect şi înlocuirea lor cu câţiva stâlpi de iluminat de mari dimensiuni, implantaţi în poziţii necorespunzătoare. În afară faptului că proiectul nostru este complet desfigurat de această schimbare, suntem şocate de modul incorect în care aţi procedat, fară să ne informaţi şi tratând direct cu Luxten S.A., proiectantul sistemului de iluminare. În mod total incorect, acest subcontractant pe care ni l-aţi impus chiar dumneavoastră, deşi a predat la faza studiului de fezabilitate un proiect conform celui de la concurs, a acceptat, în urma tratativelor cu dumneavoastră, să calce în picioare contractul semnat cu noi şi să realizeze pe data de 14/08/2012 un proiect total diferit de cel prevăzut iniţial", precizează sursele citate.

De asemenea, arhitectele au adăugat că l-au informat pe Sorin Oprescu în nenumărate rânduri, prin scrisori şi discuţii în legătură cu dezacordul dezacordul lor faţă de felul în care este executat proiectul, dar nu au fost luate în seamă.

Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, în colaborare cu Ordinul Arhitecţilor din România şi Filiala Bucureşti a Ordinului, a organizat, în perioada 24 august - 3 noiembrie 2011, un concurs de soluţii pentru amenajarea spaţiului suprateran de deasupra parcării subterane din Piaţa Universităţii. Concursul a fost câştigat de echipa formată din trei arhitecte din Italia, Franţa şi România: Ambra Fabi, Simona Dirvariu şi Carole Lenoble.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anunţat, după terminarea lucrărilor arheologice de la Piaţa Universităţii, că parcarea subterană va fi gata în martie. Şapte luni mai târziu, după ce a expirat termenul anunţat de edilul-şef, parcarea nu a fost încă inaugurată. Ulterior Oprescu a anunţat un ultim termen de finalizare pentru parcarea de la Piaţa Universităţii, pe data de 20 septembrie şi acesta depăşit cu o lună şi jumătate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne