Opozitia ucraineana sub presiune
Spatiul de miscare al opozitiei din Ucraina devine tot mai incarcat in ultima perioada. In lunile recente, autoritatile ucrainiene, conduse de presedintele Viktor Ianukovici, au lansat un val de arestari si investigatii impotriva aliatilor fostului premier Iulia Timosenko, multi considerand ca este o lovitura concentrata impotriva opozitiei tarii.
Presiunea a inceput sa se intensifice imediat dupa decizia in luna iunie a Tribunalului de Arbitraj din Stockholm cu privire la controversata disputa pentru gaz care a afectat economia Ucrainei si a determinat guvernul sa ii gaseasca pe cei responsabili.
Tribunalul a decis ca sub conducerea lui Timosenko, compania de gaz de stat Naftogaz a luat ilegal 11 miliarde de metri cubi de gaz de la RosUkrEnergo si acum trebuie sa returneze gazul.
RosUkrEnergo este detinuta in comun de ucraineanul Dimitri Firtash — un aliat al presedintelui ucrainean pro-rus Ianukovici — si compania de gaz ruseasca de stat Gasprom. Compania transporta gazul din Rusia si Asia catre Ucraina si alte natiuni din Europa Centrala si de Est.
Serviciul securitatii nationale a arestat in luna iulie mai multi fosti oficiali de nivel inalt de la biroul vamal, incluzandu-l pe Anatoliy Makarenko, care a servit ca si sef al vamei. A mai fost arestat si fostul prim vicedirector al Naftogaz, Igor Didenko.
Arestarea altor fosti oficiali ai guvernului Timosenko a urmat in luna august. Fostul premier al apararii, Valeriy Ivaschenko, a fost retinut si acuzat ca a costat statul 17 milioane de ghrivna (aproximativ 2 milioane de dolari) prin privatizarea ilegala a unei fabrici de motoare detinute de stat din Crimea.
Intre timp, fostul ministru al economiei Bogdan Danilishin este pe lista persoanelor cautate de Interpol. El este acuzat, printre altele, de cumpararea ilegala de combustibil pentru armata, presupunandu-se ca a costat statul 2 milioane de dolari in pierderi.
Mass media locala a raportat ca Danilishin a fugit in Germania dar autoritatile germane nu au confirmat rapoartele.
Joi, 2 septembrie, Danilishin a negat acuzatiile formulate impotriva sa intr-un interviu telefonic cu ziarul ucrainean in limba engleza Kiev Post. El a declarat ziarului ca este supus unui tratament medical din luna iunie dar a refuzat sa dezvaluie locul unde se afla.
De asemenea, circula informatii ca biroul procuraturii generale se pregateste sa il aresteze pe numarul doi al fostului guvern Timosenko, fostul prim viceministru Alexander Turchinov.
Ziarul ucrainean Delo a raportat in 1 septembrie ca o sursa nenumita a declarat ca biroul procuraturii a initiat deja un caz impotriva lui Turchinov pentru presupusa vanzare de gaz din rezervele de gaz de stat la preturi reduse catre anumite companii private.
Turchinov a negat acuzatiile si a declarat ca decizia de a vinde gazul a fost luata de guvernul lui Viktor Ianukovici (2005-2007), conform informatiilor de pe website-ul lui Turchinov.
“Scopul deciziei a fost acela de a vinde gaz companiilor ai caror patroni erau prieteni de-ai lui Ianukovici”, a fost citat Turchinov ca afirmand pe website-ul sau.
Daca Turchinov este retinut va fi o lovitura serioasa impotriva lui Timosenko, sustin analistii.
“Arestarea lui Turchinov ar putea fi considerata o persecutie politica”, sustine Vladimir Fesenko, director al think tank-ului Penta din Kiev.
Chestiunea gazului a declansat deseori dispute in interiorul si exteriorul tarii de la conflictul legat de gaze din 2009 dintre Kiev si Moscova, conflict care a lasat unele tari ale Uniunii Europene fara gaz rusesc timp de 2 saptamani in timpul iernii.
Analistii sustin ca este improbabil ca autoritatile sa il aresteze pe Turchinov si alti aliati politici apropiati ai lui Timosenko deoarece acest lucru ar afecta puternic reputatia tarii. Totusi, observatorii precum Fesenko prezic ca guvernul lui Ianukovici va folosi alte tactici pentru a o discredita pe Timosenko si echipa ei inainte de alegerile locale din aceasta toamna.
“Acuzatiile criminale ar putea fi folosite ca un instrument pentru a-i alunga din politica. Doar ca consecintele pot fi neplacute”, a declarat Fesenko, sugerand ca situatia i-ar putea oferi teberei lui Timosenko mai multa munitie pentru a mobiliza acea parte a electoratului ca critica deja guvernul.
Conform unui sondaj desfasurat luna trecuta de Fundatia pentru Initiative Democratice din Kiev, jumatate dintre participanti au declarat ca ei nu sustin directia pe care o ia guvernul lui Ianukovici. Totusi, nu este clar ce indica acest lucru din moment ce un sondaj similar sub guvernul lui Timosenko i-a oferit administratiei sale o rata de dezaprobare si mai mare, de aproximativ 80%.
Autoritatile curente au incercat de asemenea sa deschida un vechi caz impotriva lui Timosenko, care a fost inceput acum 6 ani dar a fost suspendat datorita lipsei de dovezi. In acest caz Timosenko este acuzata ca a oferit mite judecatorilor Curtii Supreme pentru a renunta la un caz impotriva unui fost coleg.
Ianukovici a invins-o pe Timosenko in alegerile din februarie 2009, sfarsind astfel domnia guvernelor Revolutiei Portocalii. Timosenko a fost un aliat apropiat al fostului presedinte Victor Iushcenko, care a venit la putere cu ajutorul Revolutiei Portocalii in 2004.