Opoziţia ucraineană se pregăteşte de revoluţie
Două importante partide de opoziţie din Ucraina - 'Batkivşina' al Iuliei Timoşenko şi 'Frontul schimbărilor' al lui Arseni Iaţeniuk - au anunţat luni unirea lor. La cele două partide se vor ralia alte patru. Regruparea forţelor politice semnifică începutul pregătirilor pentru alegerile parlamentare, programate pentru această toamnă.
Adversarii preşedintelui Viktor Ianukovici ar putea câştiga viitoarele alegeri, însă este puţin probabil să poată forma majoritatea parlamentară, după cum nu va putea face acest lucru nici Partidul Regiunilor, aflat la putere. În aceste condiţii, situaţia din parlamentul ucrainean va rămâne neschimbată, prognozează cotidianul rus Nezavisimaia Gazta.
Sub 'Declaraţia de Unitate', dată luni publicităţii, şi-au pus semnăturile Timoşenko şi Iaţeniuk. 'Forţele noastre politice vor forma în alegeri o singură listă de partid şi se vor pune de acord cu privire la candidaţii pentru circumscripţiile plurinominale. Legislaţia ucraineană interzice participarea blocurilor politice în alegeri şi din acest motiv lista unică de candidaţi va fi elaborată pe baza partidului 'Batkivşina', cotat în sondaje cu cea mai mare susţinere din partea populaţiei', se precizează în document. Toate momentele tehnice vor fi puse de acord până la 12 mai, când este planificat Forumul Opoziţiei Unite.
Potrivit sondajelor de opinie desfăşurate recent în Ucraina, rezultatele forţelor de opoziţie care ar participa în alegeri separat şi cele ale aceloraşi forţe unite pe o singură listă diferă doar cu 1%, constată sociologul Irina Bekeşkina, directoarea Fondului 'Iniţiativele democratice'. Cu toate acestea, adaugă Bekeşkina, este evident că, unindu-şi eforturile, partidele de opoziţie nu vor mai acţiona unul împotriva celuilalt şi nu-şi vor distruge ratingurile.
La rândul său, preşedintele Comitetului de Alegători al Ucrainei, Aleksandr Cernenko, subliniază încă un plus al procesului demarat: 'Strânsă într-un singur 'pumn', opoziţia obţine un avantaj psihologic, ceea ce în perspectivă înseamnă o majorare a ratingului, mai ales în cazul în care alegătorilor le va fi prezentată toată lista de candidaţi din partea opoziţiei', subliniază Cernenko.
Legea electorală din Ucraina nu prevede liste deschise. Cu toate acestea, Iulia Timoşenko i-a îndemnat pe tovarăşii săi de luptă să facă totul transparent, pentru ca societatea să nu se îndoiască de sinceritatea intenţiilor adversarilor puterii. În cazul victoriei în alegeri, opozanţii promit să iniţieze ca primă măsură un vot de neîncredere la adresa preşedintelui Ianukovici.
Iulia Timoşenko a trimis apelul său din închisoare, sub forma unor răspunsuri la întrebările formulate de publicaţia 'Zerkalo Nedeli'. Timoşenko a îndemnat toate forţele de opoziţie să se ralieze partidelor 'Batkivşina' şi 'Frontul schimbărilor', atenţionând că, în caz contrar, unele partide riscă să nu ajungă în parlament, deoarece, folosind resursele administrative, puterea va folosi voturile lor în favoarea sa.
Timoşenko l-a propus pentru funcţia de lider al listelor opoziţiei unite pe Arseni Iaţeniuk. Această propunere a stârnit polemici. Astfel, liderul partidului 'Poziţia Civilă', fostul ministru al apărării Anatoli Griţenko, a declarat că în fruntea listei ar trebui pusă o persoană egal îndepărtate de toate forţele politice.
Experţii subliniază că situaţia în schimbare nu permite deocamdată să se determine ce forţe politice au şanse la victorie. Dintre 225 de deputaţi, aleşi pe listele de partid, se aşteaptă că până la jumătate din locurile din parlament să fie obţinute de reprezentanţi ai opoziţiei. Însă, alţi 225 de parlamentari pentru care se va vota în circumscripţiile plurinominale, dacă nu vor fi membri ai Partidului Regiunilor, se vor ralia mai degrabă la această fracţiune. Astfel, nicio tabără nu va putea forma majoritatea constituţională. Situaţia se va menţine ca cea din prezent, când preşedintele Ianukovici nu poate să-şi pună în aplicare iniţiativele strategice, deoarece nu are suficiente voturi.
Potrivit analiştilor, Partidul Regiunilor va încerca să facă un salt, pentru a-şi majora diferenţa faţă de opoziţie, cu care se află astăzi umăr la umăr. Mulţi adversari ai echipei lui Ianukovici se tem că aceste eforturi se vor reduce la tentative de falsificări totale.
Directorul Institutului Internaţional al Democraţiilor, Serghei Taran, remarcă atitudinea protestatară pronunţată a cetăţenilor ucraineni: în decembrie anul trecut peste jumătate dintre ucraineni au căzut de acord să participe la acţiuni de protest în cazul înrăutăţirii condiţiilor de viaţă. Taran prognozează o creştere a activităţii odată cu apropierea alegerilor, care sunt văzute ca o şansă de a schimba puterea.