ONU va ancheta posibilele crime de război comise de ruşi în Ucraina. Kremlinul: O răfuială politică de demonizare a Rusiei

Un bărbat merge pe lângă bicicleta sa printre dărâmături şi vehicule militare ruseşti distruse în oraşul ucrainean Bucea, 6 aprilie 2022
Un bărbat merge pe lângă bicicleta sa printre dărâmături şi vehicule militare ruseşti distruse în oraşul ucrainean Bucea, 6 aprilie 2022 (Getty Images)

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a adoptat, joi, o rezoluţie pentru a lansa o investigaţie asupra posibilelor crime de război comise de trupele ruseşti în regiunea Kievului şi în alte zone ale Ucrainei, precum Sumi, care au fost ocupate temporar de invadatori. Rusia susţine că rezoluţia reprezintă o reglare de conturi de natură politică, relatează Reuters.

Rezoluţia a fost adoptată cu o majoritate covârşitoare de 33 de voturi pentru şi 2 împotrivă.

„Zonele ... care s-au aflat sub ocupaţie rusă la sfârşitul lunii februarie şi în martie au cunoscut cele mai cumplite încălcări ale drepturilor omului de pe continentul european din ultimele decenii”, a declarat în faţa Consiliului primul ministru adjunct al afacerilor externe al Ucrainei, Emine Djaparova.

În timp ce vorbea prin intermediul unei legături video, Djaparova a ţinut în mână un desen despre care a spus că a fost făcut de un băiat de 11 ani care a fost violat în faţa mamei sale.

„El şi-a pierdut capacitatea de a vorbi după aceea şi singurul mod în care comunică este cu linii negre”, a adăugat oficialul ucrainean. Reuters nu a reuşit să verifice relatarea Eminei Djaparova cu privire la ceea ce s-a întâmplat cu băiatul.

Rusia, care a negat că a comis abuzuri în ceea ce numeşte “operaţiunea sa militară specială” în Ucraina, a lăsat gol locul său în Consiliul de la Geneva în semn de protest.

„În loc să discute adevăratele cauze care au dus la criza din această ţară şi să caute modalităţi de rezolvare a acestora, ‘Occidentul colectiv’ organizează o altă răfuială politică pentru a demoniza Rusia”, a precizat ambasadorul Moscovei la ONU, Gennady Gatilov, într-o declaraţie trimisă prin e-mail înainte de vot.

Rusia susţine că a intrat în Ucraina pe 24 februarie pentru a dezarma ţara şi a o scăpa de ceea ce Kremlinul numeşte naţionalism antirusesc, alimentat de Occident. În schimb, Ucraina şi Occidentul susţin că Rusia a lansat un război de agresiune neprovocat.

În cadrul aceleiaşi sesiuni de joi, Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a declarat că există multe exemple de posibile crime de război comise în timpul invaziei ruse, adăugând că 1.000 de cadavre au fost recuperate până în prezent în regiunea Kiev.

„Amploarea uciderilor ilegale, inclusiv indicii privind execuţii sumare în zonele din nordul Kievului, este şocantă”, a susţinut Bachelet.

Kremlinul a declarat că imaginile cu cadavrele de pe străzile unor oraşe precum Bucea au fost puse în scenă pentru a discredita forţele sale.

Totodată, rezoluţia îi cere lui Bachelet să prezinte, la sesiunea din iunie a Consiliului, o actualizare a situaţiei privind încălcările din oraşul port Mariupol, aflat sub asediu rusesc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe