ONU rezistă presiunilor care cer schimbarea judecătorului tribunalului Khmerilor Roşii

Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat miercuri că judecătorul străin care prezidează tribunalul Khmerilor Roşii pentru crime de război nu va fi schimbat, deşi guvernul cambodgian a încercat să-i blocheze revenirea la locul de muncă.
Expertul ONU pentru Tribunalul Extraordinar din Cambogia, David Scheffer, la o conferinţă de presă în Phnom Penh, 25 ianuarie 2012 (Khem Sovannara / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
26.01.2012

Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat miercuri că judecătorul străin care prezidează tribunalul Khmerilor Roşii pentru crime de război nu va fi schimbat, deşi guvernul cambodgian a încercat să-i blocheze revenirea la locul de muncă.

David Scheffer, expertul special al ONU pentru consiliere cu privire la Tribunal, a relatat pentru reporteri că judecătorul elveţian Laurent Kasper-Ansermet nu poate fi înlocuit de Cambodgia şi că îşi va relua activitatea de investigare a crimelor împotriva umanităţii comise în cadrul fostului regim comunist, din 1975 până în 1979, care s-au soldat cu mai mult de 1,5 milioane de morţi.

Kasper-Ansermet are programat să investigheze următoarele două cazuri controversate înaintea instanţei cu sediul în Phnom Penh, cunoscute sub numele de cazurile 003 şi 004. Autorităţile cambodgiene au încercat vehement să prevină investigarea acestor cazuri.

"Dacă doresc să investigheze cazurile 003 şi 004, atunci vor trebui să-şi facă bagajul şi să plece", a afirmat ministrul cambodgian al informaţiilor în luna mai, potrivit relatărilor Epoch Times.

Încercarea de înlocuire a judecătorului elveţian este văzută ca o altă tactică de a bloca ancheta.

ONU a fost sub o presiune intensă din partea grupurilor pentru drepturi şi supravieţuitorilor genocidului, care vor să se asigure că aceste cazuri vor fi anchetate în continuare.

În octombrie anul trecut, predecesorul lui Kasper-Ansermet, judecătorul german Siegfried Blunk, a demisionat invocând "o încercare" de interferenţă din partea autorităţilor cambodgiene. Cu jumătate de an mai devreme, Blunk şi judecătorul cambodgian co-investigator You Bunleng au anunţat brusc închiderea cazului 003, fără a efectua o anchetă corectă şi fără a lua vreun interviu.

Blunk însuşi a fost acuzat de victime şi de grupurile pentru drepturi că a cedat în faţa presiunii de la Phnom Penh pentru a îngropa cazurile 003 şi 004.

Kasper-Ansermet, judecătorul supleant la momentul respectiv, a sosit la începutul lunii decembrie pentru a ocupa poziţia lui Blunk, dar a fost subminat imediat de judecătorul Bunleng, care a emis o declaraţie în care spunea că fără aprobarea guvernului cambodgian, "orice acţiune procedurală adoptată de judecătorul Laurent Kasper-Ansermet nu este valabilă din punct de vedere legal."

Scheffer, care pare să ia o atitudine dură faţă de Cambodgia, a fost instituit pe 18 ianuarie. Scheffer a fost, de asemenea, implicat în fondarea Tribunalului Khmerilor Roşii, numit oficial Camerele Extraordinare din Instanţele din Cambodgia (ECCC).

"Aşteptăm cu nerăbdare ca judecătorul să se întoarcă în această ţară din Elveţia, săptămâna aceasta, şi aşteptăm cu nerăbdare să lucreze la construirea ... unei imagini credibile a cazurilor", a declarat Scheffer, potrivit Reuters.

Scheffer a adăugat că ţara a încălcat acordul din 2003, care a creat instanţa. "Punctul nostru de vedere este că acest individ, judecătorul Kasper-Ansermet, are în mod clar autoritatea să-şi îndeplinească îndatoririle sale în această ţară şi aşteptăm cu nerăbdare să facă acest lucru", a spus el.

Purtătorul de cuvânt al guvernului cambodgian, Phay Siphan, a declarat pentru agenţia de ştiri că ei au "interpretat diferit" acordul. "Avem nevoie de mai multe discuţii pentru a rezolva această situaţie, astfel încât nimănui să nu i se ştirbească prestigiul sau să îşi piardă integritatea," a afirmat el, fără a detalia.

Regimul khmerilor roşii a fost susţinut masiv atăt logistic căt şi ideologic de China comunistă sub conducerea lui Mao Tsedun. Revoluţia comunistă din Cambogia, care a ucis între 25 şi 30 % din populaţie în numai patru ani, a fost una dintre cele mai brutale încercări de realizare a aşa-zisei utopii comuniste.

China este principalul factor de interferenţă cu Tribulalul Extraordinar pentru Cambogia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor