ONU: ”Este timpul să investim în femeile din mediul rural…”

Epoch Times
15.10.2012

Potrivit unui mesaj al ONU, femeile din mediul rural au grijă de mediul înconjurător, reduc riscului de apariţie a dezastrelor în comunităţile lor şi se confrunta cu dezavantaje şi cazuri de discriminare, care le împiedică să-şi realizeze potenţialul. Acest mesaj a fost transmis în adresa acestor femei, în contextul în care, astăzi, este marcată Ziua Mondială a femeii din mediul rural.

Astfel în mesaj, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, menţionează: "Multe astfel de femei nu sunt proprietarele terenurilor pe care le prelucrează, le sunt refuzate serviciile financiare, care le-ar ajuta să scape de sărăcie, trăiesc fără a fi asigurate cu toate produsele alimentare, servicii de sănătate, dar şi fără apă curată şi salubrizare. Munca de îngrijire neremunerată impune o povară grea şi împiedică accesul lor la locuri de muncă decente. Prin negarea drepturilor şi oportunităţilor femeilor, se neagă un viitor mai bun copiilor lor şi societăţii".

Totodată, oficialul susţine că lumea recunoaşte din ce în ce mai mult rolul vital pe care îl joacă femeile în construirea păcii, echităţii şi democraţiei subliniind: "Ne apropiem de 2015, termenul limită pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, este timpul să investim mai mult în femeile din mediul rural, să protejăm drepturile lor şi să îmbunătăţim statutul lor. În această Zi Internaţională, fac apel la toţi partenerii să sprijine femeile din mediul rural, să asculte vocile şi ideile lor, pentru a ne asigura că politicile răspund nevoilor şi cerinţelor acestora. Să facem tot posibilul pentru a le permite să-şi atingă potenţialul lor pentru beneficiul tuturor".

Potrivit Publika.md, astăzi, 15 octombrie, este marcată Ziua Mondială a femeii din mediul rural. Această zi a fost declarată oficial, în anul 1995, la Conferinţa Internaţională a Femeilor de la Beijing.

Potrivit datelor statistice, cele mai multe femei din Republica Moldova locuiesc în mediul rural. Numărul lor depăşeşte un milion.

De obicei, ele muncesc în agricultură, administraţie publică, învăţământ, medicină şi asistenţă socială, spre deosebire de femeile de la oraş care sunt angajate în domeniul serviciilor hoteliere şi al comerţului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor