OMV Petrom se bucură de o creştere masivă a profitului net în plină criză energetică. Cât a obţinut în 2022

Sediul OMV Petrom, Bucureşti
Sediul OMV Petrom, Bucureşti (Facebook / PetromRo)

OMV Petrom a obţinut în 2022, în plină criză energetică, un profit net de 10 miliarde de lei, a anunţat, joi, Christina Verchere, CEO-ul companiei, adăugând că, pentru acest an, investiţiile OMV Petrom aproape se dublează, la 6 miliarde lei, echivalând cu aproximativ 60% din profitul net din 2022.

În 2021, OMV Petrom, controlat de compania austriacă OMV şi la care statul român deţine 20% din acţiuni, a raportat un profit net de 2,8 miliarde de lei.

De asemenea, potrivit G4Media.ro, OMV Petrom a raportat rezerve ce cash de peste 13 miliarde de lei, cu aproape 4 miliarde de lei mai mari decât în 2021. Nu e clar care este strategia companiei pentru această rezervă uriaşă de cash.

În continuare, redăm comunicatul integral:

“Anul 2022 a fost unul fără precedent pentru industria energetică, cu dificultăţi în ceea priveşte aprovizionarea cu produse energetice, preţuri internaţionale record şi volatilitate fiscală.

Rezultatele noastre reflectă acest mediu de piaţă şi performanţa operaţională: diversificarea surselor de energie, continuitatea aprovizionării, producţie record de electricitate.

Veniturile OMV Petrom sunt o bază solidă pentru contribuţia la economia României şi la sectorul energetic românesc. Profitul net a fost de 10 miliarde de lei, în timp ce contribuţia la bugetul de stat, prin taxe şi dividende, a atins un nivel record de 20 miliarde de lei.

Creşterea taxelor a fost determinată, în principal, de impozitele şi contribuţiile specifice industriei, totalizând peste 7 miliarde de lei.

Vom continua să urmărim obiectivele Strategiei 2030, care are în vedere susţinerea tranziţiei energetice din România, oferind pieţei soluţii de energie noi şi curate.

Pentru 2023, investiţiile aproape se dublează, la 6 miliarde lei, echivalând cu aproximativ 60% din profitul net din 2022.

Neptun Deep este în centrul strategiei noastre şi ne vom concentra să aducem proiectul mai aproape de decizia finală de investiţie, planificată pentru jumătatea anului 2023”.

Reamintim, în acest context, că OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, a anunţat recent că se aşteaptă să nu plătească taxa de solidaritate pentru anul fiscal 2022, impusă prin ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 186 publicată în data de 29 decembrie 2022, motivând că are “sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi fabricarea produselor obţinute din rafinarea petrolului”.