Omul de afaceri Cătălin Chelu, audiat la DIICOT pentru spălare de bani

Omul de afaceri Cătălin Chelu este audiat, miercuri, la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Afaceristul este anchetat într-un dosar de spălare de bani în care prejudiciul adus statului se ridică la aproximativ 20 de milioane de euro.
Balanta Justitiei (photos.com)
Epoch Times România
31.10.2012

Omul de afaceri Cătălin Chelu este audiat, miercuri, la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Afaceristul este anchetat într-un dosar de spălare de bani în care prejudiciul adus statului se ridică la aproximativ 20 de milioane de euro.

Cătălin Chelu este un afacerist influent, despre care presa a scris că a devalizat întreprinderea de stat Rotes SA. La DIICOT, Cătălin Chelu are trei dosare, în care este acuzat de spălare de bani, evaziune fiscală şi fapte ilegale referitoare la piaţa de capital. Omul de afaceri a fost condamnat în octombrie la şase ani de închisoare cu executare, după ce procurorii DNA l-au prins în flagrant delict când încerca să-i ofere mită secretarului de stat Dan Fătuloiu.

Conform unor surse judiciare, procurorii DIICOT au dispus începerea urmăririi penale faţă de Cătălin Chelu, Rimar Doina, Rimar Cezar, Constantinescu Gabriel şi Lilioara, precum şi faţă de alte 12 persoane, pentru săvârşirea infracţiunilor de iniţiere, constituire a unui grup infracţional organizat, utilizare de informaţii privilegiate, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Modul de operare al grupul infracţional

Conform oamenilor legii, Cătălin Chelu, alături de membri ai familiei sale, au alcătuit un grup infracţional organizat, la care au aderat şi alte persoane, acţionând împreună în scopul obţinerii de beneficii financiare prin eludarea dispoziţiilor legale referitoare la tranzacţiile efectuate pe piaţa de capital şi convertirii în lichidităţi a plasamentelor deţinute la diferiţi emitenţi – societăţi comerciale ale căror acţiuni sunt tranzacţionate pe BVB - Secţiunea RASDAQ.

În vederea realizări obiectivului grupării, afaceristul Cătălin Chelu a înfiinţat peste 168 de societăţi comerciale de tip SRL, o mare parte dintre acestea cu sediul în municipiul Galaţi şi 10 asociaţii non-profit, pe care le-a utilizat pentru a achiziţiona instrumente financiare şi pentru a dobândi o poziţie de control în cadrul mai multor emitenţi de valori mobiliare.

În intervalul 2001 -2008, prin grupul de firme controlate de către membrii grupării organizate, au fost achiziţionate, prin intermediul unei case de brokeraj, titluri emise de SIF - uri în valoare totală de aproximativ 780.000.000 de lei, din care s-au încasat dividende de 760.000 de lei şi s-a retras din conturi suma de 154.000.000 de lei.

Obiectivul urmărit

Conform procurorilor DIICOT, Cătălin Chelu a dispus în mod discreţionar de resursele societăţilor astfel controlate, beneficiind de lichidităţile obţinute prin delapidarea patrimoniului acestora. SC Cony Sat SA Galaţi, societate controlată de către membrii grupării, a înregistrat în contabilitate, la categoria cheltuieli deductibile fiscal, contravaloarea unor lucrări de construire a unor reţele de cablu TV (CATV), neexecutate în realitate de către societăţile antreprenoare, cu consecinţa diminuării sumelor datorate bugetului de stat, respectiv impozit pe profit şi TVA.

Dauna cauzată este estimată în jurul sumei de 20 milioane de euro, corespunzătoare unui rulaj al tranzacţiilor bursiere în valoare de 80 milioane de euro. În intervalul 17 septembrie - 31 octombrie 2012, la sediul DIICOT, membrilor grupări le-a fost adusă la cunoştinţă învinuirea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor