OMS confirmă: Multe tratamente monoclonale nu vor funcţiona împotriva Omicron, iar cei vaccinaţi sau cei trecuţi prin boală se pot infecta

Cu toate acestea, recomandă încă o doză de vaccin
Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus - 3 iulie 2020 în Geneva
Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus - 3 iulie 2020 în Geneva (Fabrice Coffrini/AFP via Getty Images)

OMS a transmis, luni, că persoanele care s-au vaccinat împotriva COVID-19 sau cele care s-au recuperat de pe urma unei infecţii COVID se pot infecta cu noua variantă Omicron, transmite Reuters.

În plus, conform OMS, multe dintre tratamentele monoclonale nu vor funcţiona împotriva acestei variante de virus Wuhan.

”Cel mai probabil, persoanele vaccinate sau recuperate după COVID-19 se vor infecta sau reinfecta”, a specificat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general OMS.

Soumya Swaminathan, cercetătoare şefă la OMS, a afirmat că Omicron a învins cu succes unele răspunsuri imunitare, şi că programele de rapel care sunt lansate în multe ţări ar trebui să vizeze persoanele cu sisteme imunitare mai slabe.

Cu toate acestea, oficialii OMS au ţinut să nu zdruncine complet încrederea în vaccin - „Nu credem că toate vaccinurile vor deveni complet ineficiente”, a menţionat Swaminathan.

„Deşi observăm o reducere a anticorpilor de neutralizare, aproape toate datele arată că celulele T rămân intacte, asta este ceea ce avem nevoie cu adevărat”.

Există speranţe că celulele T, al doilea front al răspunsului sistemului imunitar, previn bolile severe distrugând celulele umane infectate, făcând imposibilă multiplicarea virusului la cele sănătoase.

Referindu-se la un tratament pentru pacienţii cu Covid, Swaminathan a precizat: „Desigur că există o provocare, multe dintre tratamentele monoclonale nu vor funcţiona cu Omicron”. Însă ea nu a dat detalii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură