Omicron se răspândeşte mai rapid decât Delta în cadrul populaţiei vaccinate [studiu danez]

Machetă a virusului Wuhan la o expoziţie ştiinţifică din acelaşi oraş, provincia Hubei, China, 18 iulie 2021 (Getty Images)
Naveen Athrappully
06.01.2022

Un studiu danez implicând aproape 12.000 de gospodării a descoperit că tulpina Omicron se răspândeşte mai repede decât Delta în rândul celor complet vaccinaţi şi chiar mai mult printre cei care au primit vaccinuri de rapel, demonstrând dovezi puternice ale evazivităţii imunitare a variantei.

Tulpina Omicron se sustrage imunităţii indivizilor vaccinaţi într-un ritm mult mai rapid ca varianta Delta şi într-un ritm mai accelerat decât în cazul celor nevaccinaţi, potrivit studiului realizat de cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga, Statistics Denmark şi Statens Serum Institut.

„Comparând gospodăriile infectate cu Omicron cu cele infectate cu Delta, am găsit un SAR (rata de atac secundară) de 1,17 ori mai mare pentru cei nevaccinaţi, de 2,61 ori mai mare pentru persoanele vaccinate complet şi de 3,66 ori mai mare pentru persoanele vaccinate cu rapel, ilustrând puternic evaziunea imună a COV Omicron”, a menţionat versiunea draft a studiului.

Cu toate acestea, studiul a mai descoperit că persoanele nevaccinate răspândesc virusul mai uşor decât cei care sunt complet vaccinaţi, şi că există o transmisie redusă între persoanele care au primit vaccinuri de rapel.

Au fost în total 11.937 de gospodării implicate în studiu, dintre care 2.225 aveau deja Omicron. După una până la 7 zile, echipa a urmărit gospodăriile şi a găsit 6.397 de infecţii secundare. S-a constatat că SAR este de 31% pentru Omicron şi 21% pentru varianta Delta.

Omicron s-a răspândit în 90 de ţări din întreaga lume şi a devenit varianta dominantă în Statele Unite şi Europa. Cu toate acestea, tulpina provoacă simptome uşoare în comparaţie cu variantele anterioare precum Delta şi generează mai puţine spitalizări.

„S-a raportat că Omicron COV (varianta de îngrijorare) este de trei până la şase ori mai infecţioasă decât variantele anterioare, cu un timp scurt de dublare, inclusiv estimări timpurii din ţări cu o acoperire mare de vaccinare care indică timpi de dublare de 1,8 zile (Marea Britanie), 1,6 zile (Danemarca), 2,4 zile (Scoţia) şi 2,0 zile (Statele Unite)”, potrivit studiului.

Cercetătorii au sugerat, de asemenea, să se ia în considerare metode alternative de combatere a infecţiei. „Datele noastre indică faptul că intervenţiile non-farmaceutice care au fost utilizate pentru a controla variantele anterioare ale SARS-cov-2 sunt, de asemenea, probabil eficiente împotriva Omicron.”

78% dintre cetăţenii danezi sunt complet vaccinaţi cu două doze, iar 50% au primit doza de rapel. Peste 80% au folosit vaccinul Pfizer-BioNTech.

Eficacitatea vaccinurilor este redusă la aproximativ 40% pentru simptome şi 80% pentru boală severă cu varianta Omicron. Statisticile sunt mai bune în cazul celor care au şi rapelul făcut, deoarece pentru acest segment eficacitatea a fost redusă doar la 86% pentru simptome şi, respectiv 98% pentru cei cu infecţie severă.

Eficacitatea vaccinării cu Pfizer-BioNTech pentru prevenirea infecţiei cu varianta Omicron este de doar 35 la sută, arată studiul. „Avantajul tulpinii Omicron pare să fie o combinaţie de transmisibilitate ridicată şi abilităţi crescute de evazivitatea sistemului imunitar.”

„De aceea sugerăm ca vaccinuri adaptate sau îmbunătăţite pot fi necesare pentru a atenua răspândirea Omicron.”

Echipa daneză a adăugat că sunt necesare mai multe studii pentru a înţelege cea mai recentă variantă COVID-19, după cum au concluzionat: „Rezultatele noastre confirmă că vaccinarea de rapel are potenţialul de a reduce transmiterea Omicron VOC în gospodării, deşi vaccinarea ca strategie pentru controlul epidemiei este din ce în ce mai mult contestată de evazivitatea imunităţii prezentate de Omicron.”

Un preprint al studiului a fost publicat pe 27 decembrie şi nu a fost încă revizuit de către colegi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor