Ombudsmanul din RM: Nu am încălcat legea ajutând o persoană să se reîncadreze în societate. Vor să mă reducă la tăcere

Natalia Moloşag, Avocat al Poporului din R. Moldova (ombudsman.md)
Tatiana Chiriac
01.12.2021

Avocata Poporului, Natalia Moloşag a recunoscut, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că l-a apărat pe Dumitru Godorog în 2017, când acesta şi-a recunoscut vinovăţia într-un proces de proxenetism, iar apoi l-a angajat în cadrul biroului său de avocatură în calitate de asistent şi şofer într-un efort de reîncadrare a acestuia în societate.

Aceasta a menţionat că după numirea sa la şefia Oficiului Avocatului Poporului, Dumitru Godorog a continuat să o ajute voluntar în baza unui contract de prestare servicii, fără a fi fost angajat oficial al instituţiei.

„Dumitru Godorog a prestat servicii cu caracter gratuit. Era gata să facă voluntariat. Acesta nu a avut acces la date cu caracter personal. A fost implicat strict ca personal tehnic, nu a fost implicat şi nu a avut competenţe decizionale în activitatea Avocatului Poporului. Dumnealui mi-a asigurat deplasarea şi protecţia fizică pentru că am fost ameninţată”, a explicat avocata.

Natalia Moloşag a susţinut că nu a încălcat legea însă este gata să demisioneze pentru a nu afecta imaginea instituţiei Ombudsmanului după ce va fi finalizat controlul financiar în cadrul instituţiei pe care l-a iniţiat la preluarea mandatului, depistând multe ilegalităţi. „Vor să mă reducă la tăcere.”

„Vă asigur, că rezultatele controlului efectuat atât prin inventarierea patrimoniului cît şi controlul financiar vor fi transmise imediat organelor competente, iar persoanele culpabile vor fi, sper, atrase la răspundere”, a subliniat avocata.

96 de ONG-uri, membre ale Platformei Naţionale a Forumului Societăţii Civile al Parteneriatului Estic au solicitat marţi, explicaţii publice de la Avocata Poporului privind „statutul în cadrul instituţiei a cetăţeanului Dumitru Godorog”, iar în cazul în care informaţiile descrise în presă se confirmă organizaţiile au cerut ca Natalia Moloşag să îşi dea demisia din funcţie.

De asemenea, mai mulţi deputaţi PAS au declarat că aşteaptă ca Natalia Moloşag să demisioneze în câteva zile din funcţia de Avocat al Poporului. „Dumneaei nu a comis careva ilegalităţi e adevărat, dar contează şi percepţia acţiunilor pe care le-a întreprins”, a afirmat deputatul PAS Dan Perciun, citat de Ziarul de Gardă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor