Omar Hayssam, audiat la DNA
alte articole
Omul de afaceri Omar Hayssam este audiat vineri la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) într-un dosar ce are ca obiect privatizarea fostei Întreprinderi de Piese Radio şi Semiconductori (IPRS) Băneasa. Sirianul a stat aproximativ 20 de minute în interiorul sediului DNA, nu a făcut nicio declaraţie şi a solicitat un avocat.
Potrivit DNA, în cadrul procedurii de privatizare a IPRS Băneasa au fost depuse o serie de acte false privind experienţa şi capacitatea financiară a unei firme reprezentate de Omar Hayssam. Documentele erau necesare pentru a participa la procedura de privatizare a companiei.
În 2003, pachetul majoritar de acţiuni a IPRS Băneasa a fost achiziţionat de compania Ogharit Trading CO Siria, controlată de sirian. Compania IPRS Băneasa nu mai are niciun fel de activitate în prezent.
Dosarele lui Omar Hayssam
Omar Hayssam a fost condamnat definitiv, în lipsă, la trei ani de închisoare pentru bancrută frauduloasă, în iunie 2010, în dosarul în cauza "Foresta Nehoiu", la 20 de ani închisoare pentru acte de terorism, în octombrie 2012, pentru răpirea celor trei jurnalişti şi la 16 ani închisoare pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, în noiembrie 2012, în "Volvo".
Sirianul a fost condamnat şi pentru trecerea frauduloasă a frontierei de stat, alături de fraţii săi, Mukhles şi Mahmoud, şi de omul de afaceri Mustafa Tartoussi. La 8 octombrie 2012, Curtea de Apel Oradea la condamnat la doi ani de închisoare cu executare, iar Mustafa Tartoussi, Mukhles şi Mahmoud Omar, care erau acuzaţi că i-au înlesnit fuga, au fost achitaţi. Pedeapsa primită a fost contopită cu cea de 20 de ani primită anterior pentru terorism, astfel că a rămas să o execute doar pe cea mai grea, respectiv cea de 20 de ani. Această sentinţa nu este definitivă, fiind atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, următorul termen fiind stabilit pentru data de 12 septembrie.
Procurorii DIICOT l-au trimis pe Omar Hayssam în judecată în dosarul "Manhattan" în octombrie 2012, alături de fratele său, Mohamad Omar, de cumnatul lui, Mihai Nasture, şi de doi alţi parteneri de afaceri, respectiv Doina Farladanschi şi Viorel Vasile Mafteucă. Procurorii anticorupţie au precizat că inculpaţii au format un grup infracţional organizat şi au contractat împrumuturi bancare în numele Bucovina Mineral Water şi Rio Soft Drinks SA, iar apoi au transferat patrimoniile celor două companii, fabrica de sucuri Rio din Timişoara şi fabrica de îmbuteliere ape minerale şi sucuri Bucovina din Vatra Dornei, către alte societăţi comerciale din "Grupul Manhattan".
Prejudiciul cauzat este de 4.171.261 de dolari, respectiv 2.295.698 de lei pentru infracţiunea de evaziune fiscală, 78,4 milioane de lei pentru infracţiunea de delapidare şi 17,3 milioane de lei pentru infracţiunea de spălare a banilor, totalizând aproximativ 20 milioane de euro.
Omar Hayssam a fost încarcerat la Penitenciarul Rahova iar acolo va rămâne pentru următoarele 21 de zile, cât reprezintă perioada de carantină. După ce va expira această perioadă de carantină, se va constitui o comisie care îl va repartiza pe sirian într-un regim de detenţie, potrivit faptelor pentru care a fost condamnat. Acesta ar putea rămâne în continuare la Penitenciarul Rahova, fiind vorba despre un regim de maximă siguranţă sau poate fi transferat la un alt penitenciar.