Olimpicii români, între mirajul străinătăţii şi nevoia de a schimba România

Aproximativ 140 de elevi care au obţinut rezultate deosebite la olimpiadele şi concursurile naţionale şi internaţionale din anul şcolar 2011-2012, alături de profesorii care i-au pregătit au fost premiaţi astăzi la Palatul Victoria, în prezenţa prim-ministrului Victor Ponta, a ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu şi a ministrului Sănătăţii, Raed Arafat.
Ioana Statescu
14.11.2012

Aproximativ 140 de elevi care au obţinut rezultate deosebite la olimpiadele şi concursurile naţionale şi internaţionale din anul şcolar 2011-2012, alături de profesorii care i-au pregătit, au fost premiaţi marţi la Palatul Victoria, în prezenţa prim-ministrului Victor Ponta, a ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu şi a ministrului Sănătăţii, Raed Arafat.

Victor Ponta i-a felicitat pe olimpici şi i-a îndemnat să rămână şi să muncească în România.

"Vreau să vă spun bine aţi venit în această clădire în care se iau decizii, unele bune, altele mai puţin bune. Una din cele mai bune decizii, luate la insistenţa doamnei ministru Andronescu, este aceea de a ne onora obligaţiile faţă de dumneavoastră, profesori, elevi, cei care aţi avut rezultate excepţionale în această perioadă. Nu pot decât să vă urez mult succes, să spun că îmi doresc cât mai des să aveţi această recunoaştere a meritelor dumneavoastră şi că îmi doresc, foarte mulţi dintre dumneavoastră, să rămâneţi să munciţi şi să trăiţi în România, pentru că lucrul ăsta, cu elitele noastre, nu s-a mai întâmplat de foarte mult timp", a declarat premierul.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, le-a mulţumit tuturor celor prezenţi şi i-a asigurat de întreaga sa consideraţie.

”Am ţinut foarte mult ca acest eveniment să fie organizat într-o instituţie importantă a României pentru că toţi cei care sunteţi aici sunteţi foarte importanţi pentru noi, ca tară. Mi-aş dori ca şcoala să crească în performanţă şi să dea câţi mai mulţi olimpici”, a subliniat Ecaterina Andronescu.

La ceremonia de premiere a elevilor a participat şi ministrul Sănătăţii, Raed Arafat.

”Avem nevoie de excelenţă, avem nevoie de oameni care să rămână în România, să lucreze mai departe. Facem tot posibilul să rămână talentele în România, să rămână medicii şi toţi cei care pot să facă ceva pentru ţară. Felicitări şi sper să evoluaţi în ţară, să studiaţi peste tot, dar tot timpul să reveniţi aici şi să beneficiem de cunoştinţele voastre”, a subliniat Raed Arafat.

Discursul ministrului Sănătăţii pare să îi fi motivat pe trei liceeni din Cluj- Napoca, pasionaţi de ştiinţe. Aceştia sunt hotărâţi ca după terminarea liceului să urmeze cursurile facultăţii de Medicină din Cluj.

”Am luat în considerare oportunitatea de a studia în afara ţării, dar consider că atâta timp cât se poate face şcoală şi în România, de ce să irosesc această şansă. Încerc să fac ţara mândră”, a declarat Bolunduţ Alexandru Cristian, premiat cu medalia de bronz la olimpiada internaţională de biologie şi elev al Liceului de Informatică "Tiberiu Popoviciu", din Cluj Napoca.

Raed Arafat: Avem nevoie de excelenţă, avem nevoie de oameni care să rămână în România, să lucreze mai departe. Facem tot posibilul să rămână talentele în România, să rămână medicii şi toţi cei care pot să facă ceva pentru ţară. Felicitări şi sper să evoluaţi în ţară, să studiaţi peste tot, dar tot timpul să reveniţi aici şi să beneficiem de cunoştinţele voastre!

Cei trei olimpici par să fie însă doar o excepţie, întrucât majoritatea elevilor cu rezultate deosebite premiaţi astăzi, sunt hotărâţi să-şi facă o carieră în afara ţării.

Rareş Buhai este elev în clasa a X-a la colegiul "Liviu Rebreanu" din Bistriţa. Se mândreşte cu trei medalii de aur la competiţiile internaţionale de informatică. S-a declarat mulţumit de ceremonia de premiere organizată de Ministerul Educaţiei. Este însă sigur că îşi va continua studiile universitare în afara României, urmând ca după aceea să se hotărască dacă se va întoarce.

Aceleaşi planuri are şi Cristian Zaharia, elev în clasa a XI- a, la Colegiul Naţional de Informatică Tudor Vianu, din Bucureşti. Medalia de argint obţinută la Olimpiada internaţională de ştiinţe pentru Juniori a Uniunii Europene, la disciplina fizică, îl aduce mai aproape de visul său, acela de a fi admis la o universitate din afară.

”Îmi doresc foarte mult să studiez în străinătate. În principiu aş vrea în America şi faptul că particip la olimpiade şi obţin aceste rezultate mă va ajuta să-mi îndeplinesc visul”, spune Cristian. Nu ştie încă dacă se va mai întoarce acasă. ”Depinde cum va arăta România după ce voi termina facultatea”. Şi-ar dori o Românie ”mai cinstită, unde valorile adevărate sunt respectate”, a mărturisit olimpicul.

La ceremonia de la Palatul Victoria au fost premiaţi 138 de elevi , care au obţinut medalii de aur, argint bronz şi menţiuni la olimpiadele internaţionale sau regionale, cei 168 de profesori care i-au pregătit, precum şi cele 74 de şcoli de la care provin premianţii.

Potrivit ministerului Educaţiei, cuantumurile premiilor acordate în acest an medaliaţilor la olimpiadele internaţionale sau regionale pe discipline au fost actualizate. Astfel, premiul special pentru medalia de aur şi punctaj maxim a fost recompensat cu suma de 12.180 de lei, în vreme ce olimpicii care au obţinut premiul I au primit 9.430 de lei, respectiv 8.080 de lei, pentru premiul II. Pentru premiul III, Ministerul Educaţiei a acordat suma de 5.770 de lei, iar menţiunea a fost răsplătită cu 3.940 de lei.

Valorile noilor premii acordate elevilor care s-au impus în competiţiile regionale (olimpiade balcanice, Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară Tuymaada, Olimpiada Central Europeană de Informatică, Olimpiada de Chimie "D.I. Mendeleev") sunt: 4.310 lei - medalie de aur/premiul I, 3.670 lei - medalie de argint/premiul II, 2.860 lei - medalie de bronz/premiul III şi 2.480 lei - menţiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor