Olguţa Vasilescu, în vizorul Inspecţiei Judiciare

DNA a cerut apărarea independenţei sistemului judiciar după ce primăriţă Craiovei, trimisă în judecată pentru fapte de corupţie, a încercat să-l discrediteze pe unul dintre denunţătorii săi.
Olguţa Vasilescu
Olguţa Vasilescu (Epoch Times România)

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a înaintat, miercuri, Inspecţiei Judiciare cererea procurorilor anticorupţie de apărare a independenţei sistemului judiciar faţă de declaraţiile şi materialele lansate de către primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, în mass media au declarat, pentru Agerpres, oficiali din CSM.

Direcţia Naţională Anticorupţie a sesizat CSM după ce Olguţa Vasilescu, a încercat să-l decrediblizeze pe unul dintre denunţătorii din dosarul de corupţie în care a fost trimisă în judecată pentru mită şi spălare de bani. Practic, primarul Craiovei a publicat selectiv pe pagina sa de Facebook o serie de stenograme ale discuţiilor cu oficiali ai primăriei înregistrate şi predate DNA de Petru Becheru, preşedinte al Asociaţiei de Proprietari Romarta din Craiova, după care i-a invitat pe simpatizanţii ei să judece probele.

''După cum v-am promis, pe parcursul acestui proces, veţi face cunoştinţă cu toţi denunţătorii mei, cu probele DNA şi cu probele pe care le vom depune în apărarea mea. De aceea, pe unii îi veţi cunoaşte mai târziu, pentru că avocaţii îmi cer să nu dezvălui strategia de apărare. Dar vă asigur că nu voi ascunde nimic din acest dosar. (...) Răbdare! Pe parcursul acestui dosar veţi începe să cunoaşteţi sistemul. E un dosar public, dar primul publicat integral pe Facebook...'', a scris Olguţa Vasilescu.

Potrivit Hotnews, primăriţa Craiovei a încercat să acrediteze ideea că denunţătorul Petru Becheru este nebun, publicând o fotografie în care se vede clar un defect de vedere al acestuia.

Ulterior acestei postări, pe pagina de socializare au curs sute de jigniri şi ameninţări cu moartea la adresa lui Becheru. Deşi la nivel declarativ, Olguţa Vasilescu a intervenit în discuţii cerând decenţă, tot ea i-a incitat pe comentatori, mai arată sursa citată.

Reamintim că Lia Olguţa Vasilescu a fost trimisă în judecată la mijlocul lunii iulie a.c., fiind acuzată de folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi spălare de bani.

Dosarul Olguţei Vasilescu

"În cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulţi oameni de afaceri au fost determinaţi de candidatul Vasilescu Lia Olguţa, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări. În scopul obţinerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influenţa pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic.

În cadrul "donaţiilor" respective, inculpata Vasilescu Lia Olguţa a primit de la un om de afaceri, ca urmare a exercitării influenţei sale politice, suma de 25.000 euro pentru plata concertului susţinut de un artist străin, bani pe care i-a remis cash (plus încă 25.000 euro, a căror provenienţă nu a fost stabilită), în preziua concertului din 14.05.2012, unei persoane organizator evenimente. Aceasta din urmă a achitat suma totală de 50.000 euro staff-ului artistului respectiv, conform contractului depus la dosarul cauzei.

În acelaşi context şi în aceeaşi calitate, inculpata şi-a folosit influenţa în scopul obţinerii de la un alt om de afaceri a unor materiale electorale conţinând imaginea candidatului Lia Olguţa Vasilescu şi sloganuri de campanie electorală, în valoare de 44.241,96 euro.

Materialele respective, utilizate de inculpata Vasilescu Lia Olguţa în campania electorală, au fost realizate de o firmă în baza unui contract fictiv încheiat cu societatea omului de afaceri, documentul având ca obiect imprimarea de materiale promoţionale. Foloasele necuvenite au fost folosite de inculpata Vasilescu Lia Olguţa în scopul menţionat mai sus, cunoscând că acestea provin din săvârşirea unor infracţiuni.

Într-un context diferit, în cursul anului 2014, inculpata Vasilescu Lia Olguţa a pretins şi primit de la mai mulţi oameni de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova, pentru şi printr-o asociaţie non profit, cu titlu de mită, suma totală de 568.291,37 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.

Oamenii de afaceri au acceptat solicitările formulate de inculpata Vasilescu Lia Olguţa în considerarea atribuţiilor pe care aceasta le avea în calitate de primar, pentru a nu întâmpina din partea edilului dificultăţi în buna desfăşurare a contractelor, în efectuarea plăţilor şi în recepţionarea lucrărilor.

Referitor la banii pretinşi şi primiţi de primarul municipiului Craiova, cu ajutorul celorlalţi doi inculpaţi, din probele administrate a rezultat că inculpata Popescu Elena Daniela, preşedinte al asociaţiei, în cunoştinţă de cauză, la instigarea inculpatului Preda Radu, care, de asemenea, cunoştea provenienţa şi modul real de obţinere a sumelor de bani intrate în contul asociaţiei cu titlu de sponsorizări, a acceptat încheierea a patru contracte de sponsorizare.

Ulterior, în luna iunie 2014, inculpata Popescu Elena Daniela a dispus transferul sumei de 316.471 lei din contul asociaţiei în contul unei societăţi comerciale, în scopul disimulării adevăratei naturi a provenienţei acesteia, cunoscând că provine din săvârşirea infracţiunii de luare de mită."