Olanda aşteaptă cu nerăbdare venirea noului ambasador român la Haga
Olanda aşteaptă cu nerăbdare venirea noului ambasador român la Haga, a precizat Ambasada Olandei la Bucureşti, răspunzând unei solicitări NewsIn, după ce preşedintele Traian Băsescu a semnat, sâmbătă, decretul de numire a lui Ireny Comaroschi în postul de ambasador la Haga.
”Cele două ţări vor continua dialogul, vor stimula cooperarea şi vor întări relaţiile bilaterale. Olanda acordă o importanţă deosebită relaţiilor bilaterale de substanţă, în special între statele membre UE, date fiind responsabilităţile comune privind protejarea graniţelor şi interesele puternice în ceea ce priveşte respectarea legii şi relaţiile comerciale”, mai precizează Ambasada, întrebată dacă numirea lui Ireny Comaroschi reprezintă un semn în privinţa detensionării situaţiei actuale.
Ireny Comaroschi a primit în noiembrie 2011 aviz favorabil din partea comisiilor reunite pentru politică externă pentru a pleca la post la Haga.
În cadrul audierilor, ea a spus că şi-a propus o schimbare a percepţiei olandeze faţă de români, precum şi schimbarea poziţiei Olandei în ceea ce priveşte susţinerea pentru aderarea României la Spaţiul Schengen, susţinerea finalizării MCV, flexibilizarea în ceea ce priveşte liberalizarea pieţei muncii pentru cetăţenii români.
"Este o mare răspundere. Am prevăzut mandatul meu pe trei puncte esenţiale: relansarea dialogului politic, amplificarea şi consolidarea relaţiilor economice şi lansarea unei campanii de imagine bazate pe tot ceea ce trebuie să facem noi ca să schimbăm mentalitatea - pe care o consider de etapă - Executivului şi în societatea olandeză în acest moment", a declarat Ireny Comaroschi.
Pe de altă parte, Olanda nu reuşeşte să aibă un ambasador cu puteri depline în România deoarece ambasadorul Matthijs van Bonzel nu şi-a prezentat scrisorile de acreditare preşedintelui Traian Băsescu. Presa olandeză a scris că van Bonzel aşteaptă de câteva luni să prezinte documentele de acreditare preşedintelui Traian Băsescu, dar acesta nu şi-a făcut timp să îl primească pe diplomatul olandez.
Surse diplomatice române susţin că situaţia neobişnuită are legătură cu refuzul Olandei de a-şi da acordul pentru aderarea România la Spaţiul Schengen.
Partidul Laburist, principala formaţiune de opoziţie din Olanda, a cerut viceministrului de externe, Ben Knapen, explicaţii pentru tergiversarea acreditării ambasadorului agreat la Bucureşti, Matthijs van Bonzel. Problema ar fi fost ridicată şi de preşedintele Camerei de Cormerţ Româno-Olandeze în cadrul unor discuţii cu politicieni olandezi.