Oficialii chinezi oferă bani pentru informaţii legate de autoincendierile tibetane

Poliţia chineză dintr-o zonă tibetană în provincia Gansu, unde au avut loc multe autoincendieri în zilele recente, oferă până la 8.000 USD pentru informaţii legate de tibetanii care plănuiesc să îşi dea foc.
O tânără se uită la o fotografie în timpul unei prezentări a recentelor autoincendieri din Tibet – material realizat de filiala din Taiwan a organizaţiei Amnesty International, 29 iunie 2012. (Mandy Cheng / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
26.10.2012

Poliţia chineză dintr-o zonă tibetană în provincia Gansu, unde au avut loc multe autoincendieri în zilele recente, oferă până la 8.000 USD pentru informaţii legate de tibetanii care plănuiesc să îşi dea foc.

58 de tibetani, conform unor date, şi-au dat foc începând cu anul 2009 pentru a protesta împotriva distrugerii culturii, religiei şi a modului lor de viaţă de către autorităţile comuniste chineze.

Anunţul pentru recompensă a fost emis duminică, 21 octombrie. Acesta spune: “Orice persoană care raportează şi informează autorităţile în legătură cu oamenii care plănuiesc, incită, controlează şi ademenesc oamenii să îşi dea foc vor primi 50.000 RMB”, conform organizaţiei Campania Internaţională pentru Tibet, care a postat anunţul online.

Anunţurile au fost postate în prefectura Gannan din provincia Gansu şi poliţia a confirmat că ea se află în spatele acestei măsuri.

Oamenii care oferă autorităţilor informaţii despre cei care au organizat cele mai recente 4 autoincendieri vor primi aproximativ 32.000 de dolari, a mai susţinut anunţul.

Guvernul tibetan în exil a declarat că tibetanii din interiorul Chinei nu ar trebui să se autoincendieze, spunând că există o “populaţie mică şi fiecare viaţă e preţioasă.”

Campania Internaţionala pentru Tibet a declarat că are loc “o intensificare a prezenţei militare în localitatea Labrang şi mănăstirea Labrang Tashikyil” în provincia Gansu, una dintre cele mai mari şi influente provincii din regiunea tibetană.

În 23 octombrie 2012, un bărbat care vindea pâine în faţa mănăstirii şi-a dat foc, la doar o zi după ce un altul s-a autoincendiat.

Mary Beth Markey, care conduce grupul tibetan pentru drepturile omului, a declarat că limbajul folosit în anunţuri “este concordant cu absenţa recunoaşterii oficiale a politicilor sau practicilor care au în mod sigur au contribuit la cele 58 de autoincendieri din Tibet ce au avut loc începând cu februarie 2009.”

“În schimb, oficialii continuă să caracterizeze autoincendierile tibetane drept acte imitative, criminale sau nechibzuite de “terorism deghizat”, a continuat ea.

Administraţia Tibetană Centrală a făcut comentarii similare la începutul acestei săptămâni.

“Represiunea sistematică a libertăţii religioase şi a drepturilor omului, distrugerea limbii tibetane, a culturii şi mediului şi asimilarea naţionalităţii tibetane printr-un val forţat şi masiv de cetăţeni chinezi în Tibet” declanşează autoincendierile, conform administraţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor