Oficiali FIFA săltaţi pentru corupţie

Autorităţile din Zurich, Elveţia, au lansat miercuri o operaţiune vastă de arestare a mai multor oficiali FIFA acuzaţi de corupţie. Cei arestaţi urmează să fie extrădaţi în SUA, conform unui articol New York Times.
Preşedintele FIFA, elveţianul Joseph Blatter. (JOE KLAMAR/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
27.05.2015

Autorităţile din Zurich, Elveţia, au lansat miercuri o operaţiune vastă de arestare a mai multor oficiali FIFA acuzaţi de corupţie. Cei arestaţi urmează să fie extrădaţi în SUA, conform unui articol New York Times.

Procurorii elveţieni au deschis investigaţia atât în ceea ce priveşte World Cup 2018 din Rusia, cât şi World Cup 2022 care este programată in Qatar.

Procurorul General al Elveţiei a confiscat documente implicate în acest caz, conform unei declaraţii a biroului său. Ele vor fi folosite în timpul proceselor, atât în Elveţia cât şi peste ocean.

Ancheta declanşată de procurorul elveţian este independentă de cea pe care SUA a pornit-o la rândul său şi care se bazează pe o probă nespeficitată deţinută de Procurorul General al SUA – fiind cea care a declanşat operaţiunea de arestare a oficialilor FIFA.

The Times, citând un oficial, a declarat că acuzaţiile aduse de FBI includ estorcare, spălare de bani şi fraude, care se întind pe o perioadă de douăzeci de ani.

Este aşteptat ca ancheta să implice paisprezece oficiali FIFA. Aceştia se aflau în Zurich la un congres unde vineri se va alege următorul preşedinte. Cel în funcţie, Sepp Blatter, îl va avea de înfruntat pe prinţul iordanian Ali Bin Al Hussein.

Conform unei declaraţii emise miercuri de către Ministerul de Justiţie din Elveţia, Procurorul Districtului Estic din New York anchetează mai mulţi oficiali bănuiţi de "acceptarea de mită şi foloase necuvenite începând din anii 1990 şi până în prezent".

Ancheta cercetează „sisteme” de plată a oficialilor FIFA şi a "altor funcţionari FIFA sau ai unor organizaţii aferente" pentru fraude de sute de milioane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor