Oficiali americani şi afgani: Liderul ISIS în Afganistan ucis într-un raid militar

Abdul Hasib, liderul din Afganistan al grupului jihadist Statul Islamic, a fost ucis într-un raid comun americano-afgan, au declarat oficiali americani şi afgani. Totodată, alţi câţiva comandanţi jihadişti au fost ucişi în aceeaşi operaţiune.
Soldaţi americani patrulează în districtul Achin al provinciei afgane Nangarhar, 15 aprilie 2017, în timpul unei operaţiuni împotriva Statului islamic. (Noorullah Shirzada/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
08.05.2017

Guvernul afgan a confirmat duminică moartea mai multor comandanţi de top ai grupului terorist Statului Islamic – cunoscut sub numele de ISIS – inclusiv a liderului său din Afganistan, Abdul Hasib.

Informaţiile au fost confirmate separat de forţele americane din Afganistan, care au precizat că Hasib şi alţi câţiva lideri ISIS de rang înalt au fost ucişi în operaţiunea ce avut loc în 27 aprilie în provincia estică Nangarhar, împreună cu alţi 35 de luptători extremişti.

Moartea lui Hasib şi a asociaţilor săi reprezintă o lovitură semnificativă pentru ISIS-K, numele dat asociaţilor grupului jihadist în provincia afgană Khorasan, şi “ne va ajuta să atingem obiectivul - distrugerea lor în 2017”, a precizat armata americană într-o declaraţie.

Comandantul forţelor americane din Afganistan, general John Nicholson, a declarat că “operaţiunea comună reuşită este un alt pas important în campania noastră neabătută” în vederea eliminării grupului islamist. Potrivit estimărilor Pentagonului, aproximativ 1.000 de luptători ISIS rămân activi în Afganistan.

Luptele din Nangarhar

Forţele afgane şi americane au desfăşurat operaţiuni speciale în provincia Nangarhar, unde doi soldaţi americani au fost ucişi în 26 aprilie, cu doar o zi înaintea raidului în care a fost ucis Hasib.

Se crede că Hasib a ordonat personal un atac asupra unui spital militar din Kabul în luna martie, în cadrul căruia au fost ucise 49 de persoane şi rănite 76.

Nicholson a declarat că Hasib este cel de-al doilea lider ISIS ucis în ultimele 9 luni, împreună cu alte câteva zeci de comandanţi şi sute de luptători. De asemenea, el l-a acuzat pe Hasib că a ordonat decapitarea mai multor vârstnici locali şi răpirea mai multor femei pe care să le ofere luptătorii ISIS.

Forţele americane au sprijinit comandourile afgane în ultimele câteva luni prin desfăşurarea de lovituri aeriene asupra poziţiilor ISIS în provincia Nangarhar.

Complexul în care a fost ucis Hasib este localizat în apropierea unui sistem de tuneluri vizat luna trecută de SUA când a lansat “Mama tuturor bombelor” – cea mai mare bombă non-nucleară folosită de americani în lupte.

SUA pregătită să îşi mărească prezenţa în Afganistan

În zilele următoare, Pentagonul va cere Casei Albe să trimită între 3.000 şi 5.000 de soldaţi în Afganistan pentru a oferi consultanţă şi pentru a pregăti armata şi poliţia locală. Dacă este aprobată, acţiunea ar marca o schimbare în politica americană în Orientul Mijlociu, care şi-a redus în mod constant numărul de soldaţi în Afganistan începând cu 2011.

Numărul soldaţilor americani staţionaţi în prezent în Afganistan se ridică la aproximativ 8.400, majoritatea dintre ei lucrând în calitate de consultanţi. Acest număr reprezintă doar un mic procent din cei peste 100.000 de soldaţi staţionaţi acolo în urmă cu şase ani. Totuşi, de când armata americană a început să îşi retragă soldaţii în 2011, forţele locale s-au chinuit să facă faţă rebeliunilor neobosite ale talibanilor şi Statului Islamic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor