Consilier militar rus: Moscova negociază cu Turcia vânzarea de sisteme S-400

Un consilier militar al Kremlinului a declarat că Rusia se află în negocieri pentru a furniza Turciei sisteme de apărare S-400, chiar dacă Turcia este membră a NATO.
Sistemul rusesc de rachete antiaeriene S-400.
Sistemul rusesc de rachete antiaeriene S-400. (Captură Foto)

“Ei [turcii] sunt foarte dornici” să cumpere sistemele ruseşti S-400, a declarat joi Vladimir Kozhin, consilier al preşedintelui rus pentru probleme legate de cooperare tehnico-militară, într-un interviu cu postul de televiziune Rossiya-24.

Kozhin a precizat că Rusia doreşte să vândă sistemele unui membru NATO deoarece acest pas se conformează drepturilor privind proprietatea intelectuală şi pentru că sistemul S-400 este un model mai vechi care în curând va fi depăşit.

“Apar sistemele S-500” şi, în câţiva ani, vor fi furnizate armatei ruseşti, a declarat Kozhin. Mai mult, “fiecare ţară îşi asumă obligaţia în legătură cu ce poate sau nu poate să facă cu arma pe care o cumpără. Monitorizăm acest lucru cu mare atenţie”.

Kozhin a afirmat că sancţiunile impuse de SUA şi UE împotriva Rusiei nu au un efect prea mare asupra vânzărilor de arme ruseşti, despre care a declarat că sunt cerute în întreaga lume, deoarece Moscova oferă o marfă de valoare în schimbul preţului cerut.

În plus, Kozhin a adăugat că Rusia şi-a redus aproape în întregime dependenţa de componentele pentru arme produse în Ucraina, de când au izbucnit tensiunile dintre cele două state în 2014 ca urmare a deciziei Kremlinului de a anexa peninsula ucraineană Crimeea şi de a susţine separatiştii pro-ruşi care luptă în estul Ucrainei cu trupele guvernamentale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe