Octavian Morariu: Bugetul COSR pe 2012 este jumătate faţă de cele din 2004 şi 2008

Epoch Times România
31.01.2012

Octavian Morariu, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, a tras un semnal de alarmă privind subfinanţarea sportului românesc în 2012, care va afecta în primul rând centrele olimpice de juniori şi organizarea ediţiei de iarnă a Festivalului Olimpic al Tineretului European din 2013.

Într-o conferinţă de presă organizată la sediul COSR după un comitet executiv de urgenţă, Morariu a subliniat că bugetul aprobat pentru anul în curs se ridică la 30,9 milioane lei, reprezentând doar 30 la sută din solicitarea iniţială de 91 milioane lei.

COSR avea nevoie în 2012 de 91 milioane lei, 68 milioane lei direct de la bugetul de stat şi aproape 22 milioane lei venituri din accizele pe tutun şi alcool. Bugetul aprobat se ridică la 30,968 milioane lei, aproximativ 30 la sută din necesar, dintre care 9,14 milioane lei direct de la bugetul de stat (12,5 la sută din necesar) şi 21,8 milioane lei din accize.

Pe capitole, COSR a primit pentru cheltuieli de personal 1,5 milioane de lei (faţă de 2 milioane lei solicitaţi); 7,6 milioane lei pentru activitatea sportivă (în loc de 63,5 milioane lei).

În aceste condiţii, COSR va aloca din banii veniţi din accize (21,8 milioane lei) suma de 3,89 milioane lei pentru întreţinere şi funcţionare (sediul şi baza de la Izvorani), iar restul va avea ca destinaţia activitatea sportivă (17,9 milioane lei).

Situaţia financiară a COSR este mult mai grea comparativ cu olimpiadele din 2004 şi 2008. Astfel pentru Atena, bugetul s-a ridicat la 39 milioane lei (circa 55-60 milioane lei în prezent, cu inflaţia inclusă), dar atunci nu existau venituri din accize. La Beijing, bugetul forului olimpic a fost de 53 milioane lei (peste 60 milioane lei în prezent, cu inflaţia inclusă).

"Bugetul în anul olimpic Londra 2012 reprezintă jumătate din bugetele primite în 2004 şi 2008. Situaţia este cu atât mai delicată, cu cât nu numai COST nu a fost chemat la consultări pe marginea bugetului, dar nicio federaţie nu a fost chemată la consultări", a precizat Morariu.

Dincolo de banii publici, COSR a prezentat şi situaţia veniturilor din surse private şi de la Comitetul Internaţional Olimpic.

Programul TOP, bani primiţi ca urmare a distribuţiei fondurilor CIO de la olimpiade, a adus în visteria COSR între 2005 şi 2008 suma de 1,43 milioane dolari, iar în perioada 2009-2012 suma de 1,58 milioane dolari. Prin programul solidarităţii olimpice, COSR a încasat în perioada 2005-2008 subvenţii pe programe de 1,9 milioane dolari, iar pentru perioada 2009-2012 suma de 2,2 milioane dolari.

Din contractele încheiate cu sponsori în perioada 2010-2012, veniturile se vor ridica la 1,34 milioane euro, în creştere cu 30 la sută faţă de ani precedenţi. "Din punct de vedere al veniturilor private, de la CIO sau sponsori, veniturile noastre au fost în creştere. Chiar şi aşa însă, creşterea lor nu compensează diminuarea cu 50 la sută a veniturilor de la buget", a punctat şeful CIO.

Bugete mici au primit şi federaţiile sporturilor olimpice de vară pentru 2012, care au solicitat 100 milioane lei şi au primit 49 milioane lei. "Nu mi se pare în regulă, ca în an olimpic, federaţii care sunt în plină cursă de calificare, şi mai ales sporturi de echipă, mă refer la handbal şi polo, să nu fie în mod corect finanţate. Fără să dau o notă gravă, vreau să trag un semnal de alarmă, pentru că noi cei din sport nu protestăm şi nu vom protesta. Valorile noastre sunt diferite. Ce facem noi? Noi înălţăm steagul României pe cel mai înalt catarg şi asta vrem să facem. Când vă uitaţi la noi, ar trebui să vedeţi în spate mii şi mii de tineri care visează să ajungă campioni olimpici", a punctat Morariu.

Subfinanţarea va afecta în primul rând centrele olimpice de juniori, baza sportului de performanţă. "În mod sigur riscă să fie afectate centrele olimpice de juniori. În mod sigur o să fie afectată pregătirea FOTE 2013. În buget nu au fost prinse primele sportivilor şi antrenorilor pentru Londra. Înţeleg însă că fondurile sunt prinse în bugetul MECTS. Pot să sper că sunt prinse acolo. Pot să sper pe o modificare a bugetului nostru şi al federaţiilor la rectificarea bugetară. Pot să înţeleg o prudenţă a guvernanţilor la început de an, a unor dificultăţi financiare care se întrevăd parţial. Voi solicita o întâlnire cu primul ministru şi cu ceilalţi factori din guvern care se ocupă de sport. În eventualitatea că o rectificare pozitivă nu are loc, vă las să vă imaginaţi consecinţele unui asemenea buget vizavi de olimpiadă şi de activitatea de după olimpiadă. Existenţa federaţiilor, a COSR, nu se opreşte la Londra sau după Londra, vin alte olimpiade. E greu ca cineva să pretindă sau să poată pretinde sportivilor, federaţiilor, performanţe aşteptate de către public şi de media", a spus Octavian Morariu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor