Iohannis, privind infecţiile cu varianta Delta: Nu cred că măsurile restrictive trebuie impuse acum, dar vaccinarea da

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Screenshot)

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că în acest moment nu este necesară impunerea de restricţii pentru a preveni răspândirea de infecţii cu varianta Delta a virusului SARS-CoV-2, aşa cum au făcut alte ţări UE, însă a subliniat că ieşirea din pandemie stă în vaccinare.

“Sincer, nu cred că măsurile restrictive trebuie impuse acum, dar vaccinarea da. Am trecut printr-un an şi jumătate de pandemie şi, am repetat acest lucru de multe ori şi o să îl repet şi acum, ieşirea din pandemie şi prevenirea revenirii pandemiei, că despre asta vorbim acum, stă în vaccinare.

La noi vaccinarea este posibilă. Vaccinul e disponibil fără programare, fără niciun fel de birocraţie. Deci, eu recomand în continuare fiecărui român să se vaccineze dacă nu doreşte să ajungă la spital. Atât de simplu este”, a precizat Iohannis, prezent la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări ce se desfăşoară la Sofia, în Bulgaria.

Cu o zi în urmă, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a precizat că, în contextul în care noua variantă Delta se extinde în întreaga lume, nimeni nu poate garanta că România nu va fi lovită şi ea de un val patru al pandemiei. El a subliniat însă că vaccinarea este singura soluţie pentru a evita un impact grav al infectărilor.

“Varianta Delta este în creştere ca şi preponderenţă în aproape toată lumea, nu doar în România. Vedem că preponderenţa variantei Delta este în creştere în aproape toată Europa şi vedem că în unele zone impactul este mai mare deja. La noi, din fericire, încă suntem în situaţie controlată şi foarte bună în acest moment. Dar, bineînţeles, prin mobilitatea şi ieşirea din ţară şi mersul în alte ţări unde varianta Delta e prezentă, este posibil să fie în următoarea perioadă, din ce în ce mai multe, o creştere pe linia variantei Delta”, a explicat Arafat.