Obezitatea îşi croieşte drum în Africa

În pofida îndelungatei asocieri a continentului african cu foametea, se estimează că circa 20-50% din populaţiile urbane ale Africii Subsahariene sunt supraponderale sau suferă de obezitate.
(photos.com)
Epoch Times România
29.02.2012

În pofida îndelungatei asocieri a continentului african cu foametea, se estimează că circa 20-50% din populaţiile urbane ale Africii Subsahariene sunt supraponderale sau suferă de obezitate. Iar în Africa de Sud acest indice poate ajunge chiar până la 65 la sută, notează miercuri ziarul ABC. Dacă facem un simplu exerciţiu mental şi ne gândim la populaţia continentului african, primul lucru care ne vine în minte sunt zecile de corpuri famelice, cu ochii adânciţi în orbite şi suferind de pe urma secetelor prelungite. Este însă vorba de un stereotip care acum este contrazis de statistici.

Potrivit lui Abdhalah K. Ziraba, cercetător la Centrul de sănătate a populaţiei din Kenya, 'în prezent, conform cifrelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, se estimează că între 20-50% (depinde de ţară) din populaţiile urbane din Subsahariană sunt afectate de un exces de greutate sau de obezitate, şi se prevede ca în anul 2025, trei sferturi de populaţia statelor neindustrualizate să fie obeze'.

Potrivit lui Ziraba, autor al studiului 'Overweight and obesity in urban Africa: A problem of the rich or the poor?', în perioada 1992-2005, indicele de suprapondere în şapte ţări (Burkina Fasso, Ghana, Kenya, Malawi, Niger, Tanzania şi Senegal) a crescut cu circa 35%. El notează, de asemenea, că în aceste ţări creşterea a fost mai mare între clasele sărace (50%) decât între cele privilegiate (7%), şi mai mare la femeile cu studii primare sau fără studii (45-50%), decât între cele cu educaţie secundară sau superioară (10%).

În mod curios, în Kenya, în timp ce obezitatea este de 24% la femei şi de 13% la bărbaţi, aproximativ 80% din populaţie trăieşte cu mai puţin de doi dolari pe zi. Iar în ultimii ani, situaţia nu pare să se fi ameliorat, dimpotrivă. Potrivit unui raport recent al Asociaţiei Internaţionale pentru Studiul Obezităţii (IASO), doar în Africa de Sud, 64% din populaţie (rurală şi urbană) de culoare şi 50% din cea albă este supraponderală.

Tot în aceste ţări incidenţa diabetului de tip doi (corelat cu bolile coronariene) a crescut în mod alarmant: între 8 şi 12% din populaţia neagră. Potrivit lui Philip James, preşedinte al International Obesity Task Force, această creştere are două motive. Pe de-o parte credinţa populară legată de bogăţie şi greutate. 'Altfel spus cu cât eşti mai bogat trebuie să fii mai gras, chiar dacă nu este un lucru sănătos', spune expertul. Şi, pe de altă parte, rata mare a îmbolnăvirilor cu SIDA (13% în Africa de Sud), considerată de clasele de jos 'boala slăbitului' şi care trebuie ascunsă de ochii celorlalţi sub grăsime.

Nu sunt, desigur, singurele motive. Potrivit lui Hans de Ridder, director la Departamentul de Biocinetică de la Universitatea din Northwest, stilul de viaţă sedentar, urbanizarea, un regim alimentar nesănătos şi apariţia 'generaţiei Internet' sunt fundamentale în acest proces. 'În Africa de Sud, copii stau în jur de patru ore în faţa televizorului', spune expertul. Obezitatea infantilă este o ameninţare pentru sănătatea publică', asigură el. Totuşi, peste 4 milioane şi jumătate de oameni au fost afectaţi de foamete anul trecut în Somalia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor