Obama se va distanţa de 'primăvara arabă' (politolog american)

Preşedintele american Barack Obama a încercat să influenţeze mersul 'primăverii arabe', însă acest lucru nu i-a reuşit, iar acum el se va distanţa de fenomen, consideră politologul american Charles Kupchan, profesor de relaţii internaţionale la Universitatea din Georgetown.
Preşedintele american Barack Obama. (BRENDAN SMIALOWSKI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
08.07.2013

Preşedintele american Barack Obama a încercat să influenţeze mersul 'primăverii arabe', însă acest lucru nu i-a reuşit, iar acum el se va distanţa de fenomen, consideră politologul american Charles Kupchan, profesor de relaţii internaţionale la Universitatea din Georgetown.

Obama a contribuit, în Egipt, la doborârea regimului Mubarak şi a mizat pe alianţa dintre Fraţii Musulmani şi militari. În ce constă eroarea lui Obama?, se întreabă cotidianul italian La Stampa, preluat de Inopressa.ru.

Potrivit lui Kupchan, Obama nu a admis o greşeală ideologică. Morsi nu a transformat Egiptul într-un nou Iran, însă el a acţionat ineficient, condiţiile de viaţă ale egiptenilor s-au înrăutăţit, astfel că revoltele au reizbucnit. Aceasta pentru că ineficienţa guvernului de la Cairo a fost însoţită de o altă eroare: Morsi nu a dorit să vină în întâmpinarea opoziţiei şi a condus ţara de o manieră autoritară, nedemocratică, subliniază politologul american.

În condiţiile actuale, Casa Albă va veni cu numeroase declaraţii, însă nu va merge mai departe. Va predomina precauţia, distanţarea, consideră Charles Kupchan, care aminteşte că Obama a încercat să influenţeze 'primăverile arabe' din mai multe ţări, însă, în acea parte a lumii arabe unde acestea au avut succes, la putere au venit islamişti sau s-a impus instabilitatea.

De fapt, Obama trebuie să conştientizeze că nu este în stare să influenţeze evenimentele. El ar putea opta pentru o tactică sau alta, însă din Egipt şi până în Siria evenimentele demonstrează că influenţa liderului american nu poate fi decisivă. Din acest motiv, Obama va prefera o abordare mai pragmatică, opinează expertul.

Kupchan subliniază că, după câţiva ani de la acordarea de sprijin pentru 'primăverile arabe', cel mai bun aliat al SUA rămân monarhiile din Golful Persic, care întruchipează caracterul succesoral dinastic, ceea ce este un antonim al democraţiei. Tocmai această constatare dictează precauţie în ceea ce priveşte luarea deciziilor viitoare, este convins politologul american.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor