Cât costă atentatul de la 11 septembrie în termeni de despăgubiri?
alte articole
La 12 ani de la atacul terorist asupra turnurilor gemene World Trade Center din New York, ecourile poveştii sunt departe de a se fi stins. Nu din punct de vedere politic sau ca semnificaţii în termeni de lupte, ură, fanatism şi securitate ci în termeni de bani.
Astăzi, justiţia americană va decide dacă proprietarii World Trade Center Properties au dreptul să ceară companilor aeriene ale căror avioane au distrus turnurile gemene în toamna lui 2001 noi despăgubiri în valoare de 3,5 miliarde de dolari, în plus faţă de cele 4,9 miliarde încasate de la societăţie de asigurări.
Cazul este în mâinile judecătorul Alvin K. Hellerstein, care declara luni că va lua o decizie după ce timp de trei zile va audia mai mulţi martori şi va asculta argumentele ce se vor expune în cadrul procesului care se judeca fara juraţi.
World Trade Center Properties a încasat deja de la societăţile de asigurări despăgubiri în valoare de 4,9 miliarde de dolari pentru prejudiciile suferite în urma atacurile teroriştilor din 9/11 septembrie, când două avioane deturnate au intrat în plin în turnurile gemene, provocând distrugerea acestora precum şi a unui al treilea centru comercial aflat în construcţie la momentul respectiv.
Companiile aeriene şi companiile cu activităţi conexe aviaţiei implicate sunt acuzate de neglijenţă în activitate, ceea ce le-a permis teroriştilor să urce la bordul avioanelor, să ajungă la echipajele din carlingă, să deturneze avioanele şi să le îndrepte spre clădirile pe care le-au distrus. Societăţile pasibile sau nu de daune, funcţie de ce va decide judecătorul Hellerstein, sunt American Airlines Inc, AMR Corp., United Airlines Inc, US Airways Inc, Colgan Air Inc, Boeing Co şi Massachusetts Port Authority.
Avocaţii proprietarilor au susţinut în declaraţiile de deschidere ale procesului că banii încasaţi de la societăţile de asigurări şi sumele pretinse proprietarilor avioanelor deturnate acoperă categorii diferite de daune şi nu se exclud reciproc.
Avocaţii părţii adeverse în schimb, susţin că 8,5 miliarde de dolari (5 de la societăţile de asigurări ale World Trade Center şi 3,5 consituind obiectul unui eventual proces) ar reprezenta de două ori şi jumătate ori valoarea reală a clădirilor care au căzut.
Avocatul Richard Williamson, reprezentând World Trade Center Properties, declara însa că experţii contabili şi specialiştii în construcţii chemaţi să evalueze pagubele produse de atacurile teroriste din septembrie 2011 le-au estimat la 7,2 miliarde de dolari.
Proprietarii World Trade Centers afirma că reconstrucţia celor două turnuri gemene i-a costat mai mult de 7 miliarde de dolari, la care se adaugă mai mult de 1 miliard dolari pentru a reface cel de al treilea centru comercial care a căzut.
Primul martor la proces, Michael S. Beach, expert în reclamaţii angajat de companiile de aviaţie, a petrecut ore în şir în instanţă explicând cum au fost calculate pierderile.
În documentele prezentate instanţei, părţile s-au acuzat reciproc, caracterizându-şi cererile, argumentele şi pretenţiile drept absurde şi fără temei.
Decizia judecătorului american va fi cu bătaie lungă. Dacă proprietarii World Trade Center primesc undă verde să dea în judecată companiile aeriene, va trebui să demonstreze vinovăţia lor, ceea ce implica practic reluarea investigaţiilor asupra modului în care complexele sisteme de asigurare a securităţii zborurilor au eşuat în misiunea lor de a îi proteja pe americani.