Obama merge mai departe cu controlul armelor printr-o ordonanţă prezidenţială

Preşedintele american a anunţat măsuri pentru reducerea violenţei provocate de armele de foc. Dar politicienii conservatori au criticat măsurile, susţinând că acestea vizează în mare parte cetăţenii care respectă legea.
Barack Obama (Mandel Ngan / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
06.01.2016

Preşedintele american Barack Obama a anunţat marţi ordonanţe executive care urmăresc să reducă violenţa provocată de armele de foc prin intensificarea verificării antecedentelor şi a sănătăţii mintale a potenţialilor cumpărători de arme şi prin dezvoltarea tehnologiei pentru “arme smart”.

„Acesta nu este un complot pentru a confisca armele tuturor. Dacă treceţi verificările, atunci puteţi cumpăra o armă de foc. Problema este că unii vânzători de arme au operat pe baza unui set diferit de reguli”, a declarat Obama, făcând referire la breşele legale care permit oamenilor să vândă arme fără licenţe.

Măsuri intensificate

Una dintre măsurile cerute tuturor comercianţilor de arme este ca aceştia să se înregistreze ca atare şi să verifice cetăţenii americani care doresc să cumpere arme de foc. Dacă un vânzător eşuează să respecte aceste reguli, ar putea primi o pedeapsă de până la 5 ani de închisoare şi o amendă de 250.000 de dolari.

Măsura va închide în mod efectiv această breşă care permite vânzătorilor să vândă arme la târgurile de arme de foc fără să efectueze verificări, susţine Deutsche Welle.

O altă măsură urmăreşte să dezvolte serviciile de îngrijire a sănătăţii mintale, Obama susţinând că două din trei decese provocate de armele de foc în SUA, în ultimul deceniu, au fost legate de sinucideri.

Preşedintele american a precizat că ordonanţele prezidenţiale vor furniza resurse semnificative pentru a împiedica oamenii cu boli mintale să achiziţioneze o armă de foc.

În plus, Obama a adăugat că a cerut Pentagonului, Departamentului Justiţiei şi Departamentului Securităţii Interne să intensifice cercetările asupra “tehnologiei armelor smart”, care vor permite autorităţilor să depisteze armele pierdute sau furate şi să reducă accidentele.

El a asociat această tehnologie cu smartphone-urile care cer utilizatorilor să îşi folosească amprenta degetului mare pentru a putea accesa conţinutul telefonului.

Politicienii republicani au răspuns rapid la cea mai recentă tentativă a lui Obama de a reduce violenţa provocată de armele de foc.

„În loc să se concentreze pe criminali şi terorişti, el vizează cetăţenii care respectă legea. Cuvintele şi acţiunile sale par să fie o formă de intimidare care subminează libertatea”, a declarat preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Paul Ryan.

Politicienii conservatori susţin că Obama şi-a depăşit puterile executive prin ocolirea Congresului şi subminarea Constituţiei ţării.

Ordonanţele executive permit unui preşedinte american să evite Congresul, iar Obama, care a înfruntat o rezistenţă puternică, în special în Camera Reprezentanţilor, a recurs destul de des la astfel de măsuri de când a preluat funcţia de preşedinte. Totuşi, în ciuda criticilor pentru dependenţa sa de acest instrument, media sa anuală de 33 de ordonanţe executive este cu mult în urma mediei înregistrate în timpul ultimilor şapte predecesori ai săi, până la Richard Nixon.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor