O treime din teritoriul Rusiei riscă să rămână complet nepopulat (revista presei)

O treime din teritoriul Rusiei se transformă într-un pustiu nepopulat, pământurile din zona Baikalului (Siberia) putând să rămână, peste câteva decenii, fără ultimii locuitori, estimează Nezavisimaia Gazeta în ediţia de marţi.
Epoch Times România
03.07.2012

O treime din teritoriul Rusiei se transformă într-un pustiu nepopulat, pământurile din zona Baikalului (Siberia) putând să rămână, peste câteva decenii, fără ultimii locuitori, estimează Nezavisimaia Gazeta în ediţia de marţi.

Premierul rus Dmitri Medvedev, însoţit de nouă miniştri ai cabinetului său, a efectuat o vizită la Vladivostok, în Extremul Orient rus, unde înalţii demnitari au încercat să găsească răspuns la întrebarea ce se va întâmpla cu aceste teritorii, care ar putea rămâne în curând fără oameni. Medvedev a constatat că statul nu s-a ocupat practic de dezvoltarea părţii de est, teritoriu care ocupă o treime din Rusia. Pe de altă parte, regiunea nici nu deţine suficiente resurse pentru dezvoltare.

Guvernul a alocat districtului federal estic, în ultimii cinci ani, suma de 300 de miliarde de ruble (7,1 miliarde de euro). Având în vedere că suprafaţa districtului este de 6,2 milioane de kilometri pătraţi, rezultă că investiţiile publice au fost de mai puţin de 50 de ruble (1,1 euro) la un kilometru pătrat, arată ziarul. Deficitul de forţă de muncă constituie un obstacol în calea dezvoltării economice a regiunii.

Prognozele economiştilor pentru a doua jumătate a anului promit Rusiei încetinirea ritmului de creştere, sporirea inflaţiei şi slăbirea monedei naţionale rubla, scrie Vedomosti. Experţii speră că aterizarea va fi uşoară, mai notează cotidianul financiar. Pentru Rusia începe o perioadă a încercărilor, care se va prelungi şi în 2013. Ea s-a numărat între puţinele ţări mari în dezvoltare, a cărei creştere a accelerat la începutul anului curent, depăşind 4% şi înregistrând o încetinire în al doilea trimestru. Înrăutăţirea situaţiei celor mai mari economii ale lumii (SUA, China, recesiunea estimată a zonei euro), care a condus la ieftinirea cu 30% a petrolului, va avea consecinţe negative asupra Rusiei.

ONG-urile din Rusia nu vor să fie considerate 'agenţi străini', semnalează Kommersant, referindu-se la un proiect de lege în acest sens. Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, începe rapid înnoirea normelor vizând organizaţiile necomerciale ruseşti, care utilizează resurse financiare din străinătate. Noul proiect de lege, propus de partidul de guvernământ Rusia Unită, va fi examinat marţi seara de o comisie de resort, pentru a-l pregăti de prima lectură în forul legislativ, programată pe 6 iulie. Autorii afirmă că aduc legislaţia naţională vizând ONG-urile la standardele internaţionale, dar experţii nu găsesc legi analoage în străinătate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor