O rachetă rusească Proton se prăbuşeşte în Siberia
alte articole
O rachetă Proton-M a suferit probleme tehnice şi s-a prăbuşit în Siberia la scurt timp după lansarea sa de sâmbătă, acesta fiind cel mai recent dintr-o serie de incidente de acest gen în industria spaţială rusă.
Cel de-al treilea etaj al rachetei, care transporta satelitul mexican de comunicaţii MexSat-1, a suferit unele probleme la aproximativ 500 de secunde după lansarea de la cosmodromul Baikonur din Kazahstan, a raportat presa rusă, citând oficiali ai departamentului spaţial rus.
Cauza accidentului, care a făcut ca satelitul mexican să nu fie urcat pe orbită, nu a fost imediat stabilită. Agenţia de ştiri RIA a citat un oficial al departamentului spaţial rus ca afirmând că toate lansările de rachete Proton vor fi acum suspendate.
Etajul final al rachetei Proton putea să fi conţinut câteva tone de heptil, un carburant pentru rachete extrem de toxic, atunci când acesta s-a prăbuşit în regiunea Chita din Siberia, a declarat un alt oficial rus.
Racheta rusească din clasa Proton, cunoscută în trecut şi sub numele UR-500, a efectuat primul său zbor de testare la mijlocul anilor 1960.
Iniţial, Proton a fost proiectată ca o rachetă balistică intercontinentală pentru a transporta focoase nucleare împotriva Statelor Unite, inamicul Uniunii Sovietice în timpul Războiului Recent. Dar nu a fost folosită niciodată ca o armă nucleară.
Industria spaţială rusă, care a deschis calea explorării spaţiale prin lansarea primului satelit pe orbită şi prin plasarea cu succes a primului astronaut în spaţiu, a fost bântuită de o serie de accidente care i-au pătat reputaţia.
Cu doar câteva ore înainte de prăbuşirea rachetei Proton de sâmbătă, vehiculul de tip cargo Progress M-26M, andocat la Staţia Spaţială Internaţională, nu a reuşit să îşi pornească motoarele şi să corecteze orbita avanpostului spaţial, conform presei ruse, care a adăugat că vieţile membrilor echipajului nu sunt în pericol.
La sfârşitul lunii aprilie, Rusia a abandonat o misiune de 51 milioane USD pentru alimentarea Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), după ce vehiculul de tip cargo Progress M-27M, care transporta aproximativ 3 tone de provizii, nu a reuşit să se conecteze cu ISS datorită unor probleme tehnice.
În iulie 2013, o altă rachetă Proton, care transporta 3 sateliţi de navigare în valoare de aproximativ 200 milioane USD, s-a prăbuşit la scurt timp după decolarea sa de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.