O rachetă nord-coreeană care transporta un satelit de spionaj a explodat în aer

Kim Jong-un (Facebook/marshalkimjongun)
Redacţia
28.05.2024

O rachetă a Coreei de Nord care lansa cel de-al doilea satelit de spionaj al ţării a explodat luni, la scurt timp după decolare, a anunţat presa de stat, spulberând cel puţin pentru moment speranţele dictatorului comunist Kim Jong-un de a amplasa sateliţi prin care să monitorizeze SUA şi Coreea de Sud, informează AP News.

Lansarea eşuată de luni a avut loc la câteva ore după ce liderii Coreei de Sud, Chinei şi Japoniei s-au întâlnit la Seul în cadrul primei reuniuni trilaterale din ultimii peste patru ani. Este un lucru neobişnuit ca Phenianul să întreprindă acţiuni provocatoare atunci când China, principalul său aliat şi conducător economic, se angajează în diplomaţie la nivel înalt în regiune.

Lansarea a stârnit reproşuri din partea vecinilor Nordului, deoarece ONU interzice Coreei de Nord să efectueze astfel de lansări, considerând că, în realitate, Coreea de Nord testează tehnologia rachetelor cu rază lungă de acţiune.

Agenţia oficială de ştiri Korean Central News Agency a declarat că Nordul a lansat un satelit de spionaj la bordul unei noi rachete în principalul său centru spaţial din nord-vest. Însă KCNA a declarat că racheta a explodat în timpul zborului primei etape, la scurt timp după decolare, din cauza unei presupuse probleme la motor.

KCNA l-a citat pe directorul adjunct al Administraţiei Naţionale de Tehnologie Aerospaţială, care a declarat că o examinare preliminară a arătat că explozia a fost legată de fiabilitatea funcţionării motorului nou dezvoltat pe bază de oxigen lichid şi petrol. El a afirmat că vor fi investigate şi alte posibile cauze, potrivit KCNA.

Guvernul japonez a emis pentru scurt timp o avertizare de rachete pentru prefectura sudică Okinawa, îndemnând locuitorii să se adăpostească în interiorul clădirilor şi în alte locuri mai sigure. Avertizarea a fost ridicată ulterior deoarece regiunea nu mai era în pericol, a declarat secretarul şef al cabinetului Yoshimasa Hayashi.

Luni, Coreea de Nord a notificat paza de coastă a Japoniei cu privire la planurile sale de a lansa „o rachetă-satelit”, cu un avertisment de a fi precauţi în apele dintre Peninsula Coreeană şi China şi la est de principala insulă filipineză Luzon în timpul unei ferestre de lansare de luni până pe 3 iunie.

Coreea de Nord a susţinut cu tărie că are dreptul să lanseze sateliţi şi să testeze rachete.

Ministrul japonez al Apărării, Minoru Kihara, a calificat lansarea Nordului drept „o provocare serioasă pentru întreaga lume”. Ministerul Unificării din Coreea de Sud a calificat lansarea sateliţilor de Coreea de Nord drept „o provocare care ameninţă grav securitatea noastră şi cea regională”.

În cadrul întâlnirii trilaterale cu premierul japonez Fumio Kishida şi cu premierul chinez Li Qiang, care a avut loc luni, preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a cerut să se ia măsuri severe pe plan internaţional în cazul în care Coreea de Nord va continua planurile de lansare.

La rândul său, Kishida a îndemnat Nordul să îşi retragă planul de lansare, însă Li nu s-a referit la acesta, ci a făcut comentarii generale despre promovarea păcii şi stabilităţii în Peninsula Coreeană prin intermediul unei rezoluţii politice.

Unii observatori afirmă că lansarea satelitului nord-coreean în prima zi a ferestrei de opt zile ar fi putut avea ca scop să transmită un semnal de alarmă reuniunii Seul-Beijing-Tokio şi să arate nemulţumirea faţă de China. Kim Jong-un a îmbrăţişat ideea unui „nou Război Rece” şi a încercat să stimuleze legăturile cu Beijingul şi Moscova pentru a crea un front unit împotriva Washingtonului, însă diplomaţia Chinei cu Seul şi Tokyo ar fi putut deranja Phenianul.

În ultimele luni, Kim s-a concentrat în principal asupra Rusiei, iar Phenian şi Moscova - ambele blocate în confruntări cu Washingtonul - îşi extind cooperarea militară. China, care este mult mai sensibilă în privinţa reputaţiei sale internaţionale, s-a alăturat Rusiei în blocarea eforturilor conduse de SUA în Consiliul de Securitate al ONU de a înăspri sancţiunile împotriva Nordului, dar a fost mai puţin deschisă în ceea ce priveşte susţinerea demersului „noului Război Rece” al lui Kim.

Luni, Ministerul de Externe al Coreei de Nord a criticat vehement declaraţia comună emisă de Li, Yoon şi Kishida, calificând-o drept „ingerinţă inutilă în afacerile sale interne”. Ministerul a contestat părţi din declaraţia comună care afirmau că cei trei lideri şi-au subliniat din nou poziţiile existente cu privire la problema denuclearizării Peninsulei Coreene.

În timp ce Coreea de Nord şi-a concentrat o mare parte din criticile sale la adresa Coreei de Sud, ca principalul responsabil pentru declaraţie, este totuşi extrem de rar ca Phenianul să critice o declaraţie semnată de China.

Lansarea eşuată a satelitului este o lovitură pentru planul lui Kim de a lansa încă trei sateliţi de spionaj militar în 2024, pe lângă primul satelit de recunoaştere militară al ţării sale, care a fost plasat pe orbită în noiembrie anul trecut.

Lansarea din noiembrie a urmat după două lansări eşuate.

La prima încercare, racheta nord-coreeană care transporta satelitul s-a prăbuşit în ocean la scurt timp după decolare. După cea de-a doua încercare, Coreea de Nord a declarat că a existat o eroare în sistemul de lansare de urgenţă în timpul zborului din etapa a treia.

Statul Major interarme al Coreei de Sud a declarat, luni, că a detectat o traiectorie de lansare care pare ar fi a unui satelit de spionaj tras de la principalul centru spaţial al Nordului, luni, la ora 22:44. Patru minute mai târziu, mai multe fragmente au fost reperate în ape, a precizat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor