O ordonanţă de urgenţă la două zile. Cum ocoleşte Guvernul Parlamentul? [Europa Liberă]

Premierul Marcel Ciolacu (Guvernul României)
Ana Ion
03.11.2024

Din 1 septembrie 2023 şi până pe 1 octombrie 2024, Guvernul a emis aproape 180 de ordonanţe de urgenţă (OUG), în medie una la fiecare două zile.

Şi, deşi OUG-urile au efect de lege imediat şi trebuie aprobate în procedură de urgenţă de către Parlament, în cazul a două treimi nu s-a întâmplat conform Constituţiei, scrie Europa Liberă.

Peste 120 dintre Ordonanţele de Urgenţă ale Guvernului adoptate în intervalul amintit nu au fost încă aprobate de camera decizională competentă a Parlamentului - Senat sau Camera Deputaţilor, în funcţie de domeniul de reglementare al ordonanţei - aşa cum prevede Constituţia.

Ele fie au fost trimise pentru raport sau avizare la comisiile camerei respective, fie au fost înscrise - de mai multe ori - pe ordinea de zi a forului, conform bazei de date a Camerei Deputaţilor, care este for decizional în majoritatea covârşitoare a celor 178 de documente ale Executivului.

Spre deosebire de proiectele de lege clasice - inclusiv cele de aprobare a OUG-urilor, de către Parlament - din cauza timpului rapid de la proiect până la adoptare, ordonanţele de urgenţă nu pot fi atacate tot timpul la Curtea Constituţională de către Avocatul Poporului.

Articolul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor