O operaţiune a structurilor de forţă din Moldova şi România are loc la vama Leuşeni-Albiţa
O operaţiune specială a autorităţilor competente din Moldova şi România, privind descoperirea unei scheme de corupţie, are loc marţi, dis-de-dimineaţă, la punctul vamal Leuşeni-Albiţa, cel mai mare de la hotarul moldo-român. Angela Starinschi, şefa serviciului de presă al Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), a comunicat că, pe lângă colaboratorii operativi ai Centrului, la operaţiune participă procurori, colaboratorii serviciilor de securitate internă ai Serviciului Vamal (SV) şi Poliţiei de Frontieră, iar din partea română - colaboratori operativi ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie a Direcţiei Generale pentru Combaterea Corupţiei a MAI al României.
Toţi lucrează fiind însoţiţi de ostaşi din trupele cu destinaţie specială. În vamă au fost blocate zeci de automobile intrate pentru control, iar pe traseul Chişinău-Leuşeni, grupuri operative mobile ale colaboratorilor structurilor de forţă opresc autocamioane de mare tonaj pentru control. Conform datelor sursei, au loc verificări ale colaboratorilor, percheziţii în birourile personale, confiscarea actelor perfectate, verificarea echipamentelor. Peste 50 de percheziţii au fost deja efectuate. SV le recomandă transportatorilor să aleagă drumuri de alternativă pentru plecarea peste hotarele Moldovei, pentru că operaţiunea va avea o durată nedefinită. Reprezentanţii SV au precizat că doar în lunile septembrie-octombrie, 100 de loturi de marfă în valoare de 5,5, mil. lei au fost reţinute în timpul tentativei de trecere peste hotar.
În acelaşi timp, serviciul securitate internă al instituţiei a pornit o anchetă în privinţa unui număr de 93 de colaboratori, pentru diferite abuzuri, totodată opt au fost demişi, iar alţi 52 s-au ales cu sancţiuni. Procurorul CNA, Eduard Harunjen, a spus că în urma operaţiunii au fost reţinuţi în total şase vameşi şi patru poliţişti de frontieră. "Ca rezultat al celor 50 de percheziţii, în apartamentele şi în maşinile acestor persoane au fost găsite diferite sume de bani, în lei şi în altă valută, uneori de până la 10 mii euro. Am dori să aflăm originea acestora", a declarat specialistul. Conform spuselor procurorului, acuzaţia principală la adresa vameşilor şi a poliţiştilor de frontieră este organizarea unei scheme de estorcare a banilor de la transportatori. El a mai precizat că operaţiunea s-a pregătit încă din mai 2013. La sfârşitul lunii septembrie, cinci foşti şi actuali colaboratori ai SV şi MAI au fost arestaţi în flagrant la hotarul moldo-ucrainean, pentru că organizaseră o schemă de estorcare a banilor de la transportatori pentru intrarea netaxată în R.Moldova. Pentru o trecere a frontierei, vehiculele de mare tonaj aveau de achitat o mie de dolari SUA.
La mijlocul verii, MAI a raportat despre deconspirarea unei grupări care introducea automobile de mărci de prestigiu din Europa în R.Moldova, menţionează Infotag. În total au fost identificate 100 de vehicule care au fost introduse în republică şi legalizate. Ex-vameşul Veaceslav Balacci a declarat în reţelele de socializare că aceasta este doar "una dintre schemele de corupţie în care sunt implicaţi numeroşi funcţionari de la MAI, SV, Poliţia de Frontieră. Toţi comit acţiuni criminale potrivit unei înţelegeri preliminare, iar primele persoane din instituţiile respective cunosc acest lucru. În aceasta este implicat întregul lanţ ierarhic, vameşi simpli, şefi de direcţii şi mulţi alţii", a afirmat Balacci, menţionând că schema funcţionează din perioada guvernării comuniste, iar din anul 2009, odată cu venirea la guvernare a majorităţii liberal democrate, nu a făcut decât să se consolideze.