O nouă reţea de centre Europe Direct, lansată în UE
O nouă generaţie de centre de informare Europe Direct a fost lansată de vicepreşedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, şi de vicepreşedintele Parlamentului European, Othmar Karas, au anunţat luni reprezentanţii Comisiei Europene.
Potrivit sursei citate, noua reţea va oferi cetăţenilor mai multe posibilităţi de a obţine informaţii şi sfaturi practice referitoare la exercitarea drepturilor în Uniunea Europeană. În prezent, în UE sunt 500 de astfel de centre, pentru cele circa 500 de milioane de cetăţeni ai Uniunii. Croaţia va adera la reţea mai târziu, în cursul anului 2013. Anunţul a fost făcut cu ocazia întâlnirii la Bruxelles a reprezentanţilor centrelor, în cadrul Reuniunii generale anuale a Reţelei Europe Direct.
„Centrele de informare Europe Direct se află în prima linie, reprezentând imaginea publică, ochii, urechile şi gura politicilor UE şi ale drepturilor cetăţenilor pe teren”, a declarat vicepreşedintele Viviane Reding, comisarul pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie. „Cifrele sunt impresionante: numai anul trecut, centrele au primit peste un milion de întrebri. De aceea, astăzi extindem reţeaua pentru ca centrele să-şi poată îndeplini în continuare rolul pe care îl au, răspunzând la întrebările cetăţenilor şi încurajând dezbaterile pe teme europene la nivel local”, a mai spus Reding.
Noile centre au fost selectate de Comisia Europeană pentru o perioadă de cinci ani, în baza unui concurs deschis. Candidaţii declaraţi câştigători beneficiază de cofinanţare din partea Comisiei Europene şi pot utiliza acum titulatura de „Centru de informare Europe Direct”. Majoritatea sunt gestionate de autorităţile regionale sau locale, de asociaţii sau camere de comerţ.
Prima generaţie de centre a fost lansată în 2005, moment din care cetăţenii din toată Europa au apelat din ce în ce mai mult la serviciile lor. Doar în ultimii patru ani de activitate ai celei de a doua generaţii de astfel de centre, acestea au primit în jur de 3,3 milioane de cereri de informaţii din partea cetăţenilor, au organizat peste 41.000 de evenimente şi au răspuns la peste un milion de mesaje electronice.
Reţeaua Europe Direct joacă un rol esenţial în furnizarea unei legături directe cetăţenilor în ţara lor, adresându-se acestora în mod pertinent şi pe înţelesul lor, mai spun sursele citate. Anunţul de astăzi se încadrează în Anul european al cetăţenilor (2013), consacrat cetăţenilor europeni şi drepturilor lor. În cadrul activităţilor de promovare prevăzute pentru acest an, doamna vicepreşedinte Reding şi ceilalţi comisari îşi vor uni forţele cu oameni politici de la nivel naţional şi local, organizând dezbateri cu cetăţenii din toată Europa, pentru a-i asculta şi pentru a le răspunde la întrebări.
Reţeaua de informare Europe Direct a fost inaugurată în 2005. Centrele din statele membre sunt unul dintre mijloacele prin care Comisia Europeană se adresează publicului larg la nivel local. Serviciile oferite de aceste centre publicului larg sunt gratuite.
Centrele sunt cofinanţate de Comisia Europeană cu o sumă de cel mult 25.000 de euro pe an pentru desfăşurarea activităţilor de informare privind UE. Bugetul UE total alocat pentru aceste centre rămâne acelaşi (maximum 11,4 milioane de euro pe an).
Centrele Europe Direct oferă patru tipuri de servicii, care se adresează cetăţenilor şi sunt disponibile gratuit.
Centrul de contact Europe Direct (EDCC) oferă informaţii prin telefon şi e-mail, peste tot în UE, cu privire la toate aspectele legate de UE;
Centrele de informare Europe Direct sunt puncte de contact locale. Acestea oferă informaţii şi răspund la întrebări referitoare la toate tipurile de chestiuni europene. Răspund personal şi ţinând cont de contextul local. Centrele dispun de un personal bine pregătit, care organizează evenimente în şcoli şi dezbateri cu politicieni regionali şi locali şi prezintă Europa în cadrul diverselor târguri. Având în vedere că, în fiecare an, sunt primite peste un milion de cereri de informaţii, factorii de decizie europeni au, de asemenea, ocazia de a afla direct care sunt nevoile şi preocupările cetăţenilor;
Centrele de documentare europeană promovează educaţia şi cercetarea privind procesul de integrare europenă. Acestea pun la dispoziţia publicului o gamă largă de documente privind afacerile europene şi încurajează comunitatea academică să ia parte la dezbaterile privind Europa;
Reţeaua Team Europe privind afacerile europene reuneşte specialişti din diferite domenii de activitate ale UE care susţin prezentări în cadrul conferinţelor, în universităţi şi şcoli cu privire la problematicile europene.