O nouă Proclamaţie de la Timişoara, citită în faţa a peste 40000 de protestatari: „Fără penali în demnităţile publice”
În cea de-a cincea zi de proteste, peste 40.000 de timişoreni au ieşit şi ieri în stradă unde s-a dat citire unei Proclamaţii care conţine opt puncte.
„Iniţiativa Timişoara este o nouă mişcare civică. Când STATUL DE DREPT este în pericol, avem datoria să îl apărăm! Pentru a-l putea apăra, legea trebuie să ne permită, nouă cetăţenilor, să intervenim în mod legitim in procesul decizional. Prin adoptarea unor acte normative contrare principiilor STATULUI DE DREPT este evident că acest guvern este ostil poporului său”, se arată în proclamaţia Iniţiativei Timişoara.
Proclamaţia cere în 8 puncte:
1. Ca de acum înainte niciun guvern, indiferent de coloratura politică, să nu mai repete vreodată vreo Ordonanţă 13;
2. Organizarea unui referendum anticorupţie;
3. Controlul de constituţionalitate al legilor şi ordonanţelor de urgenţă să se realizeze şi la iniţiativa directă şi neintermediată a cetăţenilor;
4. Acordarea unor prerogative suplimentare Curţii Constituţionale pentru suspendarea aplicării actelor normative susceptibile de încălcare a Constituţiei;
5. Depolitizarea funcţiilor publice şi ocuparea lor doar prin concurs;
6. Stabilirea incompatibilităţii între funcţiile executive şi legislative;
7. Eliminarea avizului parlamentar pentru cercetarea penală a demnitarilor;
8. Fără penali în demnităţile publice.
La fel ca şi Proclamaţia din Timişoara din 1990, care propunea la Punctul 8 ca legea electorală să interzică dreptul la candidatură, pe orice listă, a foştilor activişti comunişti şi a foştilor ofiţeri de Securitate, Punctul 8 al noii Proclamaţii cere „fără penali în demnităţile publice”.
Proclamaţia de la Timişoara este un document programator adoptat la Timişoara în data de 12 martie 1990.
A fost redactat în urma manifestaţiei populare din Piaţa Operei, din Timişoara, începută cu o zi înainte.
Autorul ei a fost George Şerban, ulterior deputat PNŢCD de Timiş, iniţiator al Proclamaţiei de la Timişoara şi al declarării zilei de 16 decembrie ca zi naţională de luptă împotriva totalitarismului. Cea mai bine cunoscută cerere a documentului este punctul 8, care cerea ca niciun fost membru al nomenclaturii Partidului Comunist Român sau al Securităţii să nu aibă dreptul de a lucra în funcţii publice pe o perioadă de 10 ani sau trei legislaturi consecutive, punînd accent mai ales pe funcţia de preşedinte. Această interdicţie se numeşte lustraţie.
În perioada următoare, documentul a fost recunoscut şi sprijinit de sute de asociaţii civice, iar aproape 4 milioane de cetăţeni au semnat apeluri în favoarea introducerii punctului 8 în legea electorală. Aplicarea punctului 8 a fost şi una dintre principalele cereri ale Golaniadelor din Piaţa Universităţii.