O medalie olimpică creşte speranţa de viaţă (studiu)
alte articole
Un studiu australian publicat în numărul de Crăciun al "British Medical Journal" arată că medaliaţii olimpici au o speranţă de viaţă mai ridicată decât majoritatea oamenilor. Ei ar trăi cu aproape trei ani mai mult, scrie Huffington Post.
Rezultatele studiului pun pe picior de egalitate medaliaţii din toată lumea, indiferent de culoarea medaliei câştigate. O altă cercetare s-a ocupat de relaţia dintre speranţa de viaţă şi disciplina sportivă practicată.
În primul studiu, oamenii de ştiinţă au comparat speranţa de viaţă a 15.147 atleţi care au participat la Jocurile Olimpice de vară între 1896 şi 2010 şi a unor grupuri de populaţie generală, împărţite pe ţări, vârste şi sex. A rezultat că în opt din cele nouă grupuri de ţări studiate, medaliaţii au trăit în medie cu 2,8 ani mai mult, indiferent de locul ocupat pe podium. Autorii cercetării consideră că sunt implicate "genetica sportivilor, modul lor de viaţă sănătos, activitatea fizică, bunăstarea şi statutul de glorie sportivă internaţională".
Al doilea studiu s-a ocupat de tipul disciplinei sportive practicate. Cercetătorii au apreciat efectul exerciţiilor de mare intensitate asupra mortalităţii la vârsta adultă a foştilor medaliaţi olimpici. Ei au observat 9.889 atleţi care au participat la cel puţin o olimpiadă între 1896 şi 1936, reprezentând împreună 43 de discipline cu niveluri de intensitate a exerciţiilor şi de contact fizic variabile. A reieşit că sportivii care practică o disciplină de intensitate cardiovasculară ridicată (ciclism, canotaj) sau moderată (tenis, gimnastică) înregistrează rate ale mortalităţii similare cu ale sportivilor care practică un sport de mică intensitate cardiovasculară, ca de exemplu golful sau cricketul. În schimb, cercetătorii au constatat un risc de mortalitate cu 11% mai mare la practicanţii unui sport de contact (rugby, hochei pe gheaţă sau box), din cauza loviturilor repetate şi a rănilor suferite.
Nu trebuie însă neapărat să fii campion ca să trăieşti mai mult. Doi experţi au precizat că sportivii amatori care practică cel puţin 150 de minute de activitate fizică pe săptămână de intensitate crescută sau moderată pot trăi cu un an mai mult decât populaţia inactivă.